Održan radni sastanak na temu "Uvođenje izvođača u pripremne radove na objektu Male vijećnice"

Održan radni sastanak na temu "Uvođenje izvođača u pripremne radove na objektu Male vijećnice"

Danas je u Uredu načelnice održan radni sastanak na temu "Uvođenje izvođača u pripremne radove na objektu Male vijećnice". Radi se o projektu restauracije i rekonstrukcije fasade zgrade Male vijećnice kojeg implementira UNDP BiH.

Na sastanku su sudjelovali općinska načelnica Nada Ćulap, predsjedateljica Općinskog vijeća Nasiha Torić, voditelj projekta Zlatko Selimović (UNDP), predstavnik izvođača radova Edin Karić (Neimari d.o.o. iz Sarajeva), Lamija Abdijević i Robert Stergar (nadzor nad izvođenjem radova), Nedžad Mulaomerović (nadzor ispred UNDP), te Ana Ćulap i Ivan Grgić iz resorne općinske Službe.

Nakon završetka sastanka sudionici su obišli zgradu Male vijećnice.

Implementator ovog projekta je UNDP, odabrani izvođač radova je tvrtka Neimari d.o.o. iz Sarajeva, a nadzor tvrtka Arhi Plus d.o.o. iz Mostara i UNDP. Vrijednost ovog projekta je 297.180 KM s obračunatim PDV-om, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

Povijesna građevina Mala vijećnica nalazi se u samom centru grada Odžaka, u neposrednoj blizini Županijskog suda, Policijske uprave, sadašnje zgrade Općine i drugih administrativnih građevina.

Mala vijećnica predstavlja primjer arhitekture iz razdoblja prijelaza iz 19. u 20. stoljeće na našim prostorima. Njena gradnja završena je 1903. godine. Za Odžak je predstavljala gradsku kuću koja je odgovarala zahtjevima uprave i administracije toga vremena a i vremena do rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Objekt je zapaljen početkom 1996. godine i ostali su samo zidovi koji su bili u ruševnom stanju. Nosiva konstrukcija je pretrpjela teška oštećenja, a krovna i međukatna konstrukcija su u potpunosti uništene. Jedan od vanjskih zidova (sjeverna strana) se potpuno urušio uslijed vremenskih nepogoda. Tijekom 1998. i 1999. godine izvršeno je ponovno zidanje sjevernog fasadnog zida, a u isto vrijeme urađen je horizontalni AB cerklaž na ostalim fasadnim zidovima radi njihovog osiguranja.

Investitor tih radova je bila Općina Odžak i već se tada počelo raditi na očuvanju ovog objekta. Dana 7. siječnja 2003. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika je primilo peticiju od strane općine Odžak za proglašenje zgrade općine Male vijećnice nacionalnim spomenikom. Na sjednici održanoj od 1. do 7. srpnja 2003. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika donijelo je Odluku kojom se Mala Vijećnica u Odžaku proglašava nacionalnim spomenikom.

Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije vodeći se činjenicom da je objekt proglašen nacionalnim spomenikom, za koji  se primjenjuju mjere zaštite i rehabilitacije utvrđene Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu spomenika uspostavljenom na osnovu Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Sl. Novine FBiH br. 2/02 i 27/02).

Aktivnosti vezane za rekonstrukciju i revitalizaciju objekta započele su 2008. godine i traju do današnjeg dana. Dinamika radova ovisila je od financijskih sredstava a koja su bila osiguravana iz različitih izvora.

Završetkom restauracije i rekonstrukcije fasade bit će završeni i svi veći građevinski zahvati na objektu, te će ostati još nekoliko poslova manjeg obima do konačne revitalizacije i rekonstrukcije zgrade Male vijećnice.

Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480