Predstavljen Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

Predstavljen Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

Predstavljanjem knjige Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine autora Ante Kneževića i Tomislava Lukića u Velikoj sali Gradske vijećnice započeo je ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja, koje po 25. put organiziraju župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednice Posavska Mahala, te HKD Napredak iz Odžaka.

Skupu su nazočili i ministri Vlade Županije Posavske, bivši načelnici općine, općinski dužnosnici, predstavnici medija i drugi uzvanici.

Dane sjećanja i promociju knjige otvorila je općinska načelnica Nada Ćulap, koja je biranim riječima pozdravila skup i autore. „Dali smo i dajemo bezrezervnu podršku projektu Enciklopedijskoga rječnika koji naše korijene štiti od zaborava, te stvara preduvjete održivog razvoja Posavine. Važnost naše povijesti od krucijalnoga je značaja za našu opstojnost na ovim prostorima. Naša obaveza je brinuti za kulturološku dimenziju Bosanske Posavine i zato u budućnosti možete računati na podršku lokalne samouprave.“ istaknula je u svome govoru načelnica Općine Odžak.

Podršku projektu tijekom pripreme i promocije Enciklopedijskoga rječnika dalo je i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske na čelu s ministricom Anom Andrić, te udruga Život s predsjednicom Marom Barišić.

Interaktivno predstavljanje knjige vodio je dr. sc. Tomislav Dubravac s Hrvatskoga instituta za šumarstvo iz Jastrebarskoga uz nazočnost oba autora.

Rječnik na 680 stranica sadrži 7.500 natuknica, oko 10.000 pojmova te 1000 fotografija u boji. Svaka je natuknica obilježena naglaskom (jer se neke riječi isto pišu a različito izgovaraju), zatim slijedi gramatička kategorija riječi, značenje riječi na hrvatskom standardnom jeziku, značenje na engleskom, citat od najmanje jedne rečenice u kojoj se natuknica pojavljuje te na kraju popis drugih natuknica srodnoga značenja. Nakladnici knjige su Galerija Goll iz Slavonskog Broda, Fraternitas iz Gornjih Močila, te Synopsis iz Sarajeva i Zagreba. Knjigu je tiskao Grafički zavod Hrvatske iz Zagreba. Predgovor je napisala prof. dr. Julijana Matanović.

U posebnom dijelu programa 85-godišnji žitelj iz sela Kričanova, gospodin Marko Matanović, izveo je dvije starinske hrvatske pjesme, prigodno za „Dane sjećanja“.
Promocija je obogaćena i izložbom starih predmeta koje je priredila odžačka udruga „Život“. U interaktivnom dijelu publici su pokazivani pojedini predmeti, a prisutni su pogađali imena dotičnih predmeta. Stariji iz publike tako su prepoznali stare predmete: kukuruzni otučak, testeru pucnjaru, kukuruzni klip bjelića i žutića, rukovet ubrane pšenice – kiću, mahune, polu, prelu sa kudiljom i vretenom, ćilim, potkoljenaču na kojoj se kleči u crkvi, bešiku, košulju – rubinu, kanjuru vunice, uzorak za vez – početak itd.

Događaj je održan pod odgovarajućim epidemiološkim mjerama s ograničenim brojem sjedala.

 

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja nastavlja se u četvrtak, 20. svibnja, u 19 sati, Križnim putem od kapele na Smrekovcu do Zavjetnog križa na Odića brdu.
U subotu, 22. svibnja, u 19 sati u Spomen-parku u Posavskoj Mahali planiran je doček sudionika polumaratona Prud – Posavska Mahala.
U utorak, 25. svibnja, u 11 sati održat će se sveta misa na Nujića groblju u Posavskoj Mahali.
U nedjelju 30. svibnja, u 11 sati održat će se sveta misa kod Burića štale u Garevcu.


Ispis   E-mail
Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg bb,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480