Uručeni ključevi korisnicima 20 novoizgrađenih stanova

Uručeni ključevi korisnicima 20 novoizgrađenih stanova

Presijecanjem vrpce i uručivanjem ključeva budućim stanarima 20 stanova u novoizgrađenom stambenom objektu danas je i službeno završen Potprojekt BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa – osiguranje stambenih jedinica (stanova) po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja (20 stanova).

Projekt je realiziran kroz podršku Europske unije, donatora i domaće kontribucije Bosne i Hercegovine, dok se doprinos Općine Odžak sastoji od ustupanja građevinski opremljenog zemljišta i priključaka na infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija...). Koordinator Projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a implementator Projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Regionalni stambeni program zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore. Za financiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori Regionalnog stambenog programa su izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini.

Europska unija s 234 milijuna eura najveći je donator, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko drugih zemalja. Snažnu potporu programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su općinska načelnica Nada Ćulap, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo u Delegaciji Europske unije u BiH Gianluca Vannini, šef kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Jasmin Handžić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnici UNHCR i OSCE-a, te brojne druge uzvanice kao i korisnici novoizgrađenih stanova.

 

Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480