Sastanak sa šefom Ureda ministrice okoliša i turizma FBiH

Sastanak sa šefom Ureda ministrice okoliša i turizma FBiH

Općinska načelnica Nada Ćulap održala je danas radni sastanak s Tomislav Lukićem, šefom Ureda ministrice okoliša i turizma u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Sastanku je prisustvovala i Radinka Dujak, načelnica Službe za gospodarstvo i LER.

Na sastanku se razgovaralo o daljnjim aktivnostima u pokrenutom postupku donošenja Zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža „bara Starača“ u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine.

Područje „bara Starača“ napušteno je korito rijeke Bosne dužine oko 7,8 km, tipično močvarno područje koje se odlikuje brojnim rijetkim i ugroženim biljnim vrstama i čitavim zajednicama, odnosno ekosistemima. Smještena je pokraj naselja Vojskova i Prud u općini Odžak. Na temelju detaljno provedenih terenskih istraživanja ustanovljeno je u flori viših biljaka, s određenim konzervacijskim statusom 67 ugroženih vrsta, u skladu s IUCN kriterijima. Utvrđeno je 25 zajednica koje indiciraju specifična močvarna staništa s određenim konzervacijskim statusom. Nacionalni kriteriji ugroženosti faune ptica pokazuju da su na području Starače identificirane populacije 9 ugroženih vrsta.

Dogovorena je daljnja suradnja i potpora resornog ministarstva u svim budućim projektima i aktivnostima koje pokriva spomenuto ministarstvo.


Ispis   E-mail