Projekt "Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH"

Projekt "Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH"

Općina Odžak jedna je od 36 izabranih partnerskih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini (gradovi i općine) u provedbi projekta Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini kojeg financira Švedska, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj ovog projekta je otklanjanje prepreka u poboljšanju energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova u stambenom sektoru, i to na razini svake lokalne zajednice zasebno.

Pored izrade studija energetske učinkovitosti stambenog fonda i financijskih mehanizama za upravljanje energetskom učinkovitošću, projekt podrazumijeva i  podizanje svijesti stanovnika i gospodarskih subjekata o potencijalu, prednostima i mogućnostima koje mjere energetske učinkovitosti donose.

Provedbom ovog projekta postavljaju se temelji za tranzicije postojećeg stambenog sektora ka stambenom sektoru s niskim udjelom ugljika, što bi istovremeno doprinijelo značajnom smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju okoliša i održivom razvoju. Osim navedenog, provedbom mjera energetske učinkovitosti u stambenom sektoru očekuje se minimiziranje zagađenja na lokalnoj razini i očuvanje zdravlja lokalne zajednice poboljšavanjem klimatskih uvjeta, naročito najranjivijih skupina žena i djece.

Dugoročno, implementacija mjera energetske učinkovitisti stambenog sektora ima značajne financijske uštede čime se otvara prostor za  prevladavanje energetskog siromaštva. Postoje i značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog rasta kao i otvaranja novih, tzv. „zelenih radnih mjesta“.


Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480