Svečano obilježen Dan općine

Svečano obilježen Dan općine

Ovogodišnje obilježavanje Dana općine počelo je tradicionalnom dječjom karnevalskom povorkom ulicama Odžaka. Bezbrojni likovi iz bajki i najljepša stvorenja iz mašte preplavili su gradsku šetnicu, gdje su uz karnevalske ritmove i ples uživali u karnevalskoj zabavi.

 

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća upaljene su svijeće i položeni vijenci za sve poginule branitelje Odžaka. Počast su odala izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, braniteljskih udruga, Općinskog vijeća, Općinske uprave, Vlade i Skupštine Županije Posavske, Policijske uprave Odžak, te predstavnici političkih stranaka. Svoje molitve uputili su doborski dekan preč. Ilija Orkić  i odžački imam Mujo efendija Zahirović.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća i programu obilježavanja Dana općine Odžak nazočili su brojni gosti, a među njima predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i počasni građaninu općine Odžak Dragan Čović, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ivo Vincetić i Mijo Matanović, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, izaslanici u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić i Ilija Ilić, direktor Cesta F BiH Ljubo Pravdić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, direktor Republičkog sekretarijata za raseljene osobe i migracije Davor Čordaš, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima, izaslanstva prijateljskih gradova i općina iz Republike Hrvatske, gradonačelnik Ljubuškog i načelnici općina Posušje, Kupres, Usora, gradonačelnici i načelnici susjednih općina, predstavnici vjerskih zajednica, načelnik Policijske uprave Odžak Mato Mišković, ravnatelji i predstavnici županijskih i općinskih ustanova i institucija, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.


Svečana sjednica započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i svečane pjesme hrvatskog naroda „Lijepa naša“, te minutom šutnje za sve poginule, umrle i nestale branitelje Odžaka.

Svečanu sjednicu otvorio je zamjenik predsjedatelja Općinskog vijeća Dragan Martinović, koji je nakon upućenih pozdrava i čestitki govorio o radu Općinskog vijeća protekle godine. Održano je 6 redovitih i 3 izvanrednih sjednica, te doneseno oko 100 različitih odluka.

O aktualnostima u općini, završenim projektima, projektima u tijeku i planovima za buduće razdoblje govorila je općinska načelnica Nada Ćulap.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.

U završnom dijelu sjednice pristupilo se dodjeli Općinskih priznanja.

Posebno priznanje učenicima generacije:
Katica Đurasović, učenicu generacije Osnovne škole Vladimira Nazora za  školsku 2021./22. godinu,
Arnela Maglajčetović, učenica generacije Srednje škole Pere Zečevića Odžak za školsku 2021./22. godinu.

Spomen zahvalnice, općinska priznanja koje se dodjeljuju preminulim pripadnicima 102. brigade HVO-a u 2022. godini, a koje su primili članovi obitelji umrlih branitelja.

Stjepan Cvitković.
Muhamed Džananović.
Nermin Alić Nini.
Sakib Omerbašić.
Mirza Karić.
Mato Agatić.
Nediljko Ivančić.
Safet Šaldić.
Ruža Nedić.
Miro Šimić.

Općinsko priznanje Zahvalnica
BH MAC Brčko, za nesebičan doprinos u razminiranju teritorije općine Odžak (razminirali preko 5.000.000 m2 minski sumnjivih površina).

Šefketu Čauševiću, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, zalaganju u obnovi i izgradnji općine Odžak, zalaganje u formiranju i radu odžačkih mjesnih zajednica, zalaganje i pomoć u osnivanju Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama i promociji zajednice.

Profesoru Muji Deliću, za istaknuti doprinos i cijeli radni vijek u nastavničkoj aktivnost u oblasti matematike i fizike u kojima je ispratio mnoge učeničke generacije, te u obrazovnom, kulturnom i književnom smislu kao autor dvije knjige i tri romana, te promociji zajednice.

Općinsko priznanje Povelja

Zajednici sestara Franjevki Marijinih Misionarki Odžak, za istaknut doprinos kroz 25 godina djelovanja u pomoći kvaliteti života mnogih osoba, održanju i povećanju ugleda Općine Odžak, doprinosu u međunacionalnom približavanju i međuvjerskom povjerenju, angažmanu na socijalnom, vjerskom, kulturnom, ekonomskom i drugim područjima djelovanja.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalili dobitnici, šef regionalnog ureda BH MAK-a Esed Aletić sestra Agnješka.

Glazbeni dio programa Svečane sjednice svojim nastupom obogatili su učenice glazbene škole Majra Al-Saleh i Martina Pandurević, te zbor glazbene škole pod vodstvom profesorice Đurđice Pavlović.

 

Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480