U Kući nade obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U Kući nade obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom iz Kuće nade dostavili su dopis, čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

Udruga Kuća Nade i ove je godine u svojim prostorijama, obilježila 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
U skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite, uslijed Pandemije Covid-19, u našu Kuću Nade odazvali su se svi oni čije je ime za nas važno i koji svojim prisustvom u našem radu održavaju i pomažu našu postojanost. Hvala Vam svima na tome.

Kroz život svih nas, ponekad, na razne načine i kroz razne  kontekste spominjemo i proživljavamo riječ nevidljivost. Nevidljivost na poslu, u društvu, u prijateljskim, ljubavni ili obiteljski odnosima. Svi mi u jednom trenutku života postajemo nevidljivi ali iz te nevidljivosti svojim trudom i svojom snagom izlazimo još jači, uporniji i bolji. Nekad nam netko pomogne da se izdignemo iz te okrutne nevidljivosti a nekad to uradimo sami na teži način. Jer možemo, jer smo zdravi i jer je u ljudskoj prirodi da se bori svim onim što ima u sebi. To ne smijemo zaboraviti ni kada su naši prijatelji, naši suputnici i korisnici naše Kuće Nade u pitanju. Oni, posebno osjetljivi na nevidljivost koja se odražava po najviše u njihovim životima, nevidljivost iz koje se sami ne mogu izvući ako im mi kao društvo ne pomognemo.

Nevidljivost koja za njih ima puno veće posljedice nego za mene i tebe koji svakako niti sami ne želimo biti nevidljivi. Nevidljivost u razumijevanju njihovim potreba, njihovih mogućnosti i sposobnosti. Danas pogotovo kada je riječ o pandemiji koja je obuhvatila sve sfere društva i po tko zna koji put potisnula potrebe osoba s poteškoćama u razvoju. Više nitko ne razmišlja jesu li usamljeni i socijalno distancirani u vremenu u kojem inkluzija treba doživjeti svoj vrhunac. Nitko ne razmišlja jesu li njihove potrebe zanemarene i potisnute u drugi plan, jesu li njihovi troškovi sve veći, a financije sve manje. Jesu li oni zaslužili posebno mjesto u našoj lokalnoj zajednici ili pak nažalost da budu samo jedan dio koji se treba riješiti. Osobe s poteškoćama u razvoju, naši korisnici, prijatelji, obitelj...svi oni koji su ranjiviji od mene i tebe, zaslužuju biti stavljeni u prvi plan, zaslužuju pomoć i prepoznavanje nas i društva u kojem zajedno možemo graditi bolju budućnost, prihvaćajući jedni druge sa svim svojim sposobnostima i poteškoćama.

Korisnici i djelatnici Kuće Nade na sebi svojstven način ove godine su predstavili nevidljivost kao temu koju je (WHO) Svjetska Zdravstvena organizacija naglasila kroz cijelu godinu ali i za Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Uz prigodni program pokazali su sve ono na čemu su vrijedno radili u proteklo vrijeme, pokazali su da nisu nevidljivi, da imaju što reći i pokazati svima nama. Kroz glumu, pjesmu i lijepu riječ. Obraćajući se svima nama prisutnima taj dan ali i svaki drugi , iskazali su svoje emocije, svoje potrebe i svoje zahvale.

Zajedno smo rekli ono što želimo da bolje razumijete u budućem radu i zajedno smo se zahvalili svima vama za ono što ste do sada gradili s nama za bolju i jasniju budućnost.
Zahvaljujemo se našim roditeljima, donatorima, predstavnicima vlasti, poduzetnicima, našim ljudima koji su vani ali uz nas i svim našim prijateljima koji su svojim prisustvom uveličali nama ovaj poseban dan i što svojim prisustvom svakodnevno jačaju naše kapacitete, naše potrebe i omogućavaju još bolji rad naše i vaše Kuće Nade.

S poštovanjem, tim Kuća Nade.


Ispis   E-mail
Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg bb,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480