Svečano otvoren međunarodni granični prijelaz i most Svilaj

Svečano otvoren međunarodni granični prijelaz i most Svilaj

Danas je svečano je otvoren međunarodni granični prijelaz Svilaj i most Svilaj preko rijeke Save. Simboličnim presijecanjem vrpce most su službeno otvorili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Time su u promet pušteni most, međunarodni granični prijelaz Svilaj, te 10,7 kilometara izgrađene autoceste od Odžaka do Svilaja. Prijelaz će biti u funkciji za međunarodni promet putnika danas od 16 sati.

Most Svilaj preko rijeke Save dio je međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče.  Koridor 5C dio je europske mreže autocesta s oznakom E-73 koja sjever Europe povezuje s Jadranom. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna točka auto-cestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dužina mosta iznosi 660 m, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m. Zajednička izgradnja mosta realizirana je  temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5C. Sukladno Sporazumu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Vrijednost radova na mostu iznosila je više od 44 milijuna KM.

Granični prijelaz Svilaj izgrađen je na površini od 103.000 kvadratnih metara, a prema privremenoj odluci bit će međunarodni prijelaz za promet putnika.  Na novom graničnom prijelazu je posebno odvojen putnički od teretnog prometa, ima četiri traka na ulazu u BiH i tri traka na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza su sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekt za smještaj špeditera i banke. Prijelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekt za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu. Radove na terenu je izvodio konzorcij tvrtki Niskogradnja d.o.o. Laktaši, Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost radova iznosila je  18,7 milijuna KM.

Dionica autoceste od Odžaka do Svilaja u dužini od 10,7 km završena je još 2017. godine. Izgradnja ove dionice koštala je 69,2 milijuna eura, a radovi su financirani iz kredita Europske investicione banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH. Projekt je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima u visini od 17,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Radove su izvodili austrijski Strabag i bosanskohercegovačka kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konzultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španjolske. Na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.


Ispis   E-mail
Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480