Na konferenciji o mentalnom zdravlju održanoj u Tesliću 5 i 6 veljače 2018. godine sudjelovalo je više od 260 profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja, predstavnika udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja, zdravstvenih ustanova, zdravstvenih suradnika, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda zdravstvenog osiguranja, predstavnici ministarstava.


„RAZGOVARAJMO“ moto je konferencije na kojoj razgovaramo o dosadašnjim postignućima i preostalim izazovima reforme u oblasti mentalnog zdravlja u BiH na konferenciji u Tesliću.
U tri panel diskusije četiri filma i preko dvadeset pet izložbenih štandova radova nastalih u okviru okupacione terapije moglo se s pravom reći da je ovo momenat kada je klijent centar svih dešavanja u reformi mentalnog zdravlja.
Učešće na Konferenciji uzeli su i okupacioni terapeuti Centra mentalnog zdravlja iz Odžaka. Na štandu radova klijenata okupacione terapije i filmu o našem Centru jasno je vidljiv napredak u oporavku klijenata, što su i sami potvrdili.
Održavanje socijalnih kontakata , socijalna inkluzija, smanjenje stigme i samostigme, zapošljavanje i deinstitucionalizacija ciljevi su kojima teže profesionalci i podižu svijest klijenta, obitelji, pojedinca pa i zajednice o potrebama osoba s mentalno zdravstvenim poteškoćama.
„Bosna i Hercegovina se ima čime pohvaliti, najbolji sustav zaštite mentalnog zdravlja u regiji Jugoistočne Europe“ rekao je zamjenik ministra zdravstva i prvi u reformi mentalnog zdravlja u F BiH doktor Goran Čerkez.


„Nakon što je završila druga faza projekta mentalnog zdravlja „momenat je da nastavimo s borbom protiv diskriminacije i stimuliramo razgovor o dostojanstvu i pravima osoba s mentalnim oboljenjima u bh. društvu” kazala je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za suradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.
Centar mentalnog zdravlja Odžak je od 2010 godine uključen u reforme mentalnog zdravlja kroz prvu i drugu fazu Projekta. Edukacija profesionalaca u mentalnom zdravlju, rekonstrukcija centra mentalnog zdravlja i jačanje kapaciteta profesionalaca u okupacionoj terapiji. Nadamo se učešću i u trećoj fazi Projekta koja započinje ove 2018 godine
Projekt mentalnog zdravlja implementira Asocijacija XY Sarajevo u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravlja, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta Brčko.
Svima želimo dobro zdravlje i čestitamo nadolazeći Međunarodni dan bolesnika i zdravstvenih radnika, njegovatelja i svih koji brinu o bolesnicima.
 izvijestili su nas iz TIM-a Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Odžak