Dragi naši sugrađani, roditelji i prijatelji, listopad je mjesec Dječjeg tjedna u kojem se  govori o dječjim pravima, mogućnostima, ali isto tako i o djeci, osobama s invaliditetom koja su posebno marginalizirana skupina. Stoga kroz ovaj mjesec odlučili smo da vam prezentiramo rad naše nove stambene jedinice „Skrb izvan vlastite obitelji“ koja je otvorena 16.09.2019. godine.

Prvotno, želimo se zahvaliti Vladi Županije Posavske i općini Odžak uz čiju veliku potporu naš dugogodišnji projekt se u konačnosti realizirao.
U sklopu Udruge osoba s poteškoćama u razvoju „Kuća Nade“ formirana je stambena jedinica za osobe s intelektualnim poteškoćama s 24-satnom njegom i potporom asistenata i socijalnog radnika.
Stambena jedinica na samom početku broji četiri korisnika s ukupnim kapacitetom od 10 korisnika. U sklopu našeg programa nudimo novu vrstu socijalne zaštite osoba s poteškoćama u razvoju te široku lepezu usluga za njihovu dobrobit. U okviru stalnog, tjednog i privremenog smještaja, osobama s umjerenim intelektualnim poteškoćama pružamo usluge prehrane, njege i brige o zdravlju, socijalnog rada, organiziranog provođenja slobodnog vremena te usluge radno – okupacijskih aktivnosti u sklopu programa i radionica Udruge „Kuća Nade“.
Naš zajednički cilj je promicanje kvalitete življenja naših korisnika, njihova zaštita i poticanje društvene afirmacije i integracije korisnika i njihovih obitelji u društvenoj zajednici. Kroz rad s njima u okruženju, nalik obiteljskom, nastojimo zajednički pridonijeti razvoju njihovih sposobnosti do maksimalnog kapaciteta, usvajanjem osnovnih znanja koja su neophodna za svakodnevni život i na taj način jačati ih u obavljanju samostalnih aktivnosti i smanjivati ovisnost o tuđoj pomoći, također raditi na usvajanju osnovnih spoznaja  i pozitivne slike o sebi, osnovnih kulturno-higijenskih navika i vještina za građenje zdravih prijateljskih odnosa i komuniciranja s okolinom. Unutar stambene jedinice naši korisnici si međusobno pomažu i pružaju podršku u svim područjima života kroz svakodnevne aktivnosti. Vjerujemo da su osobe s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama definirani prema svojoj snazi, sposobnostima, unutrašnjim vrijednostima, a ne prema svojim „nedostatcima“. Zaslužuju biti tretirani s poštovanjem, dostojanstveno i jednako kao i prema ostalim članovima društva kroz cijeli svoj životni vijek.
Kako je ovakav način socijalnog zbrinjavanja nešto novo za naše područje, vaša potpora kao zajednice i potpora od strane Vlade ŽP-e i općine Odžak, nam je od izuzetne važnosti, zajedničkom suradnjom najviše pomažemo osobama s poteškoćama i doprinosimo viziji društva sa sretnim i zadovoljnim korisnicima naše stambene jedinice. Želimo stvoriti pozitivnu sliku budućnosti naših korisnika i realizirati njihove želje potičući ih na samoodlučnost i samozastupanje, zato Vas ovim putem pozivamo da  u slučaju potrebnih informacija ili upita
 „Sve dok se naša ograničenja budemo smatrali tragedijom, bit ćemo sažalijevani.
Sve dok se budemo sramili onog što jesmo, naši životi će biti označeni kao beskorisni.
Sve dok budemo šutjeli, ostali će nam govoriti što da radimo.“
Adolf Ratzka 2005
Pozivamo Vas da nam se slobodno obratite u slučaju pitanja ili potrebnih informacija. Svi ste dobrodošli!

Predsjednica Udruge osoba s poteškoćama u razvoju „Kuća Nade“
Ivanka Šimić i
voditeljica stambene jedinice „Skrb izvan vlastite obitelji“
Ivana Mijatović

 

Izvijestili su nas iz „Kuća Nade“Odžak.