Premijerom filma „F41 i ja“ 20.09.2018 u 17 h u Centru za kulturu Odžak organizirali su Centar mentalnog zdravlja Doma zdravlja Odžak i Udruga oboljelih od mentalne bolesti i članova njihove obitelji „ Neuron“ iz Odžaka u partnerstvu sa Osnovnom školom Vladimir Nazor Odžak, Srednjom školom Pero Zečević Odžak i Centar za kulturu Odžak.

U prepunoj dvorani Centra za kulturu Odžak održana je Promocija mentalnog zdravlja mladih u okviru čega je prenmijerno prikazan film “F41 i ja“. Nakon uvodnog dijela programa Projekcija videa kampanje „Pričaj o mentalnom zdravlju“ kratki uvod napravio je Haris Arnautović ispred filmske ekipe IPI Akademije.

 Skupu se obratio i ravnatelj Doma zdravlja Odžak dr Anto Majić , ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Nada Bačić i Alisa Mujanović, Diplomirana socijalna radnica ispred centra mentalnog zdravlja Odža   koji je rekonstruiran nakon katastrofalnih poplava u BiH 2014 godine uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Asocijacije XY i Švicarske vlade. Kroz kontinuiranu edukaciju Projekta mentalnog zdravlja Centar mentalnog zdravlja dobio je profiliran kadar za koordiniranu brigu i okupacionu terapiju .

Sve je veći broj osoba koje traže stručnu pomoć u CMZ Odžak koji kadrovski ne zadovoljava potrebe našeg stanovništva. Statistički podaci CMZ za 2017 godinu broje 2500 klijenata, oko 5000 pruženih usluga od čega značajan broj usluga je pružen u liječenju bolesti ovisnosti o drogama.

Na prvom  pregledu bilo je 405 osoba od čega 115 oboljelih od depresije, 50 od shizofrenije, 35  osoba sa psihozom, 10 ovisnih o drogama, 20 ovisnih od alkohola i ostalih mentalno zdravstvenih problema.

Centar mentalnog zdravlja individualno i u grupama pruža usluge okupacione terapije kroz koju je mjerljiv i vidljiv oporavak naših klijenata.

Promocija mentalnog zdravlja mladih osigurava adekvatan rast i razvoj te stvara temelje budućih generacija.

Programi prevencije trebaju se provoditi sustavno, dosljedno i moraju osigurati holistički odnosno cjelovit pristup ljudskom zdravlju kazala je Alisa Mujanović u svom obraćanju

Glavne su smjernice prepoznavanje različitih faktora ( rani skrining) oboljelih, te uključenje u skrb; roditelje, nastavnike zdrevstvene i druge profesionalce te dostupne resurse u kontaktu sa djecom i mladima.

Hvala svima koji ste se odazvali ovoj promociji, Želimo vam dobro mentalno zdravlje.

Nakon projekcije filma „F 41 i ja“ održan je humanitarni bazar radova nastalih u okviru procesa okupacione terapije pri CMZ Odžak. Kolače su donirale NVO naše Općine a prihod bazara namijenjen je promociji mentalnog zdravlja mladih .

Podršku Promociji mentalnog zdravlja u Odžaku svojim dolaskom dalo je Udruženje Fenix iz Tuzle, Centar mentalnog zdravlja Gradačac, Centar mentalnog zdravlja Šamac, Komora zdravstvenih tehničara Županije Posavske i njeni članovi iz općina Orašja, Domaljevac Šamac i Odžaka, predstavnici Vlade Županije Posavske, vjerskih institucija i stanovnici općine Odžak, volonteri i brojni donatori:

Općina Odžak, Grafostil  d.o.o  Novo selo, Medikament d.o.o Odžak, Bičvić d.o.o Prud, KWAXX d.o.o

Vojskova, Bonus-farm d.o.o Odžak, Copy tek d.o.o Odžak, Metalac d.o.o Odžak, Studio Magic by Emira Odžak, Bazar - term d.o.o Odžak, Frizerski salon Hair style studio by K Odžak, Bazar – decor d.o.o Odžak, Udruga Život iz Odžaka, U G Sumejje iz Odžaka, Udruga Narcis-a iz Orašja.

Sve su popratili mediji: Radio postaja Odžak, Radio Preporod iz Odžaka Radio postaja Orašje, Federalna TV i Posavina TV.

Hvala svima a posebno filmskoj ekipi IPI Akademije koja nas je od početka do kraja pratila u svim fazama naših aktivnosti.

TIM iz CMZ Odžak i Udruge Neuron

 

Tekst napisala Ana Majić, diplomirana medicinska sestra, glavna sestra DZ Odžak.

Sve osobe na slici dale su pristanak za objavu.