U organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata jučer su održane  središnje   aktivnosti obilježavanja 26-te obljetnice osnutka 102. odžačke brigade HVO-a. Mnoga izaslanstva položila  su  vijence  kod središnjeg spomenika poginulim pripadnicima 102-ge brigade u središtu grada. Vijence su položili predstavnici Udruga proisteklih iz domovinskog rata, Oružanih snaga BiH, Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Ministarstva branitelja Županije Posavske  s udrugama, Vlade Županije Posavske, Općine Odžak, Općinskog vijeća Odžak, Policijske uprave Odžak i stranačka izaslanstva.    Nakon toga  okupljenima  u hotelu - pripadnicima brigade, invalidima, dragovoljcima i veteranima, obiteljima poginulih i gostima obratiti su se Ivo Marić - dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg Bosne, Nenad Križić- pomoćnik ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske, Marijan Kopić - ministar branitelja u vladi Županije  Posavske i Jakov Ivanković - načelnik odžačke općine.

Ivo Marić, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg Bosne,  kazao je da je cilj brigade bio zaštiti stanovništvo od velikosrpske agresije. Tijekom rata kroz 102.  odžačku brigadu HVO-a prošlo je 3 tisuće i 200 boraca, poginulo je njih 145, a 500 ranjeno od kojih je 315 trajnih invalida, istaknuo je Marić. 

Marijan Kopić - ministar branitelja u vladi Županije  Posavske, pozdravio je obitelji poginulih branitelja 102. odžačke brigade, bivše pripadnike na čelu sa zapovjednikom Tomislavom Božićem i sve bojovnike koji su se borili za ostanak i opstanak Posavine. „Veliki dio Posavine je ostao okupiran, stanovništvo protjerano, stoljetna ognjišta su uništena, a narod je pretrpio velika zvjerstva od strane agresora. Danas smo svjedoci da se njihovo postojanje polako zatire.  U Odžaku su vrijedni posavski ljudi obnovili svoje domove i život  se polako vratio. Snaga posavskog čovjeka ovdje se vidi na svakom koraku. Na nama je da obnavljamo i čuvamo  ovo što imamo i da čuvamo uspomenu na sve poginule branitelje“,  kazao je Kopić.

 Jakov Ivanković - načelnik odžačke općine, kazao je  poslije pozdravnih riječi  da mu je čast što se danas nalazi s braniteljima. „Žalosno je bilo gledati danas da poslije toliko godina ispred  spomenika obitelji poginulih prolijevaju suze za svojim dragim poginulima,   koji su dali svoje živote za nas i našu slobodu. Razlog današnjeg okupljanja je sjećanje na sve njih, koji su dali svoje živote i podsjećanje da ih nikada ne smijemo zaboraviti“, istaknuo je načelnik .

 Obraćajući  se  u ime Ministarstva branitelja Republike Hrvatske,   Nenad Križić- pomoćnik ministra branitelja u Hrvatskoj vladi, među ostalim je kazao: „ Obavještavam Vas da imamo novi Zakon o Hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji  u kojem su  jasno definirani  i pripadnici HVO-a. Intenzivno se radi na izmjenama i dopunama međudržavnog ugovora između Republike Hrvatske i BiH o preuzimanju obveze vlade Republike Hrvatske  dijela prava pripadnika HVO-a koje će biti prošireno i poboljšano“.