Delegacija iz Odžaka je bila u trodnevnoj informativnoj posjeti u Njemačkoj, posjetili su mjesta Wunstorf, Neustadt i Hannover u saveznoj pokrajini Niedersachsen. Razlog posjete delegacije iz Odžaka je bio dualni sustav strukovne izobrazbe, koji se već niz desetljeća primjenjuje u Njemačkoj.

Kontakt je uspostavio općinski službenik sv. Bonifacija i autor Winfried Gburek, koji se već duže vrijeme intenzivno bavi stanjem u Bosni i Hercegovini. Gburek je naglasio: "Dobro obrazovanje važna motivacija za mlađe stanovništvo za ostanak u svojoj zemlji." Zajedničko učenje različitih etničkih skupina također je dobar način za osiguranje mira.
Tijekom svog boravka, u utorak su posjetili i gradsku vijećnicu Wunstorfa. Sedam predstavnika iz politike i gospodarstva oko načelnika Jakova Ivankovića susrelo je prvog gradskog vijećnika Carstena Pielluscha. "Pokušati otkriti što se može napraviti u praktičnom smislu zasigurno je pravi način ", rekao je Piellusch. Uvjeren je da će Bosna i Hercegovina jednog dana imati koristi od članstva u EU –međutim, Odžak već sada ima gospodarsku prednost neposredne blizine državi članici EU - Hrvatskoj.
Profesionalna izobrazba u zanatima za sada ostaje u sferi teorije. Čak i ako ustanove za izobrazbu raspolažu radionicama, one su često slabo opremljene i zastarjele. Tako općina zajedno s državom želi pokušati poduzeti korake u smjeru dvostrukog obrazovanja koje bi se odvijalo paralelno u školama i poduzećima. "Prilikom posjeta želimo vidjeti koje su prednosti", rekao je Ivanković. Delegacija je u ponedjeljak o tome razgovarala sa reginalnim majstorom obrta (Kreishandwerksmeister) Thomasom Hinzeom i direktorom obrtničke komore Klausom Michalkeom. Također su posjetili ministarstvo prosvjete (Kultusministerium) u Hannoveru, te kampus obrtništva u Garbsenu.