Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak dugoj 10,7 km su završeni. Ova dionica je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu  suradnju i bolju komunikaciju s EU.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

– Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih cesta  – rekao je Terzić.

Rekao je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

Melvin Asin iz Izaslanstva EU u BiH kazao je da se danas označava veliki korak prema implementaciji agnede za povezivanje u BiH.

– Naš zajednički cilj je unapređenje BiH i njenih susjeda Zapadnog Balkana te Evropske unije. EU je sufinansirala radove sa 17,5 mliona eura iz granta EU za Zapadni Balkan. Ovo će biti važna spona između Sarajeva Zagreba, Sarajeva Budimpešte i Sarajeva i Beograda.

Izgradnja dionice Svilaj-Odžak značajna je i zbog teretnog prometa koji se odvija na sjeveru BiH, kod Bosanskog Broda i Orašja.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istaknuo kako ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru Vc u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

– Autocesta na koridoru Vc će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cjelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa – naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

– Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza koji je u tijeku ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske – pocrtao je Lasić.

JP Autoceste FBiH važno da uz 11 kilometara moderne autoceste benefit ima i lokalna zajednica. Tako je izgrađena  i pristupna cesta dužine 4 km a vrijednost investicije je tri milijuna KM. Također uloženo je preko 11 milijuna KM vlastitih sredstava za ekspropijaciju zemljišta.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković naglasio je značaj završetka izgradnje dionice Svilaj -Odžak za gospodarski razvoj ove lokalne zajednice.

Izgradnja ove dionice koštala je 85 milijuna eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicione banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH.

IZVORBrotnjo.info