Već tradicionalnom smotrom folklornih skupina iz BiH i Hrvatske  u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, jučer je održan središnji dio manifestacije Posavsko kolo. Nekoliko tisuća građana iz domovine i inozemstva moglo je uživati u prezentaciji izvornog stvaralaštva i  različitosti nošnji i običaja. Sinoć su građani mogli prisustvovati i vatrometu, a oni mlađi uživati u rok koncertu.  U smotri folklora  sudjelovalo je  preko 400 izvođača koji su u cijelosti uspjeli zadovoljiti mnogobrojnu publiku i  prenijeti dio izvornog stvaralaštva svoga kraja i kulture kroz bogatstvo živopisnih narodnih nošnji, plesa, kola, tradicijskih pjesama i šala. Među sudionicima smotre, osim domaćina „Napretka“ i Balegovačkog KUD-a „Fra Ivo Šimić“,  nastupili su folkloraši iz Bebrine, Okučana, Brodskog Stupnika, Slavonskog Broda, Dugog Sela, Novog Travnika, Kotorskog, Miloševca, Brčkog, Slatine, Boća i Žeravca.

 

“Drago mi je da je i ove godine smotra uspjela i što smo dobre vibracije i pozitivnu energiju s pozornice uspjeli poslati i prenijeti mnogobrojnoj zadovoljnoj publici, koja je svaku skupinu nagradila zasluženim pljeskom,  a nerijetko su i zaigrali uz KUD-ove“, rekla je zadovoljna predsjednica Napretka Marica  Hrnkaš. Jučerašnju smotru je otvorio odžački načelnik Jakov Ivanković koji je pozdravio prisutne, rekavši da je zadovoljan događanjima u ovogodišnjem Posavskom kolu, te da tradiciju ovakvih manifestacija treba nastaviti. „Spreman sam uvijek dati potporu ovakvim okupljanjima, koja nas spajaju,  a ne razdvajaju, hvala HKUD Napredak Odžak i svim ostalim koji su pomogli u organizaciji ovogodišnjeg Posavskog kola i današnje smotre folklora, hvala KUD-ima i iz svih krajeva BiH i RH koji danas došli u Odžak, a svima vama od srca želim da uživate u lijepoj glazbi i plesu“, poručio  je na kraju načelnik odžačke općine Jakov Ivanković. Smotru je oko 21 sat  zatvorio    županijski ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap, koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio svim učesnicima koji svojim prekrasnim nastupima, energijom i veseljem zadužili nas da ponovno dođemo i 2019. godine, te  na kraju poručio: "Posavsko kolo 2019-te sve vas  očekuje u još većem broju". Nakon smotre folklora zabava je nastavljena rok koncertom u izvedbi domaćih glazbenika.

Ovogodišnja manifestacija Posavsko kolo započela je u Gornoj Dubici gdje je  u ozračju zabave i  druženja protekla osma po redu Dubička fešta - susret s dijasporom, koji je bio ispunjen različitim sadržajima. Sve prisutne prvo je  pozdravio općinski načelnik Jakov Ivanković, a u kulturno - zabavnom dijelu programu  nastup KUD-a  Fra Ivo Šimić iz Novog Sela oduševio je mnogobrojnu publiku. Posebna atrakcija Dubičke fešte bilo je pečenje bika. A u  Potočanima je u poslijepodnevnim satima održan tradicionalni odbojkaški turnir. Osim druženja građana tog i susjednih područja, prikazana je i dobra odbojka četiriju momčadi -dviju kadetskih reprezentacija BiH, Modriče i Napretka iz Odžaka. Prvo mjesto pripalo je mladoj reprezentaciji BIH. Svečanosti obilježavanja Posavskog kola nastavljene su   motorijadom u organizaciji Moto kluba, a u  Vojskovi sedmim po redu teniskim turnirom, koji je  trajao tri dana. Uz   atraktivne  i zanimljive  igre i druženja  dvadeset četiri tenisača iz Odžaka, Orašja, Šamca, Modriče, Doboja i Lopara sudjelovala su u natjecanju. U finalnom dijelu turnira sastali su se  Žikica Kajtez iz Šamca i Siniša Pejić iz Modriče, koji je bio uspješniji i osvojio turnir. Svečanim završetkom turnira pobjedničke pokale i nagrade tenisačima uručio je načelnik odžačke općine Jakov Ivanković.

A Donji Svilaj  bio je domaćin trodnevnih sportskih sadržaja. Na malonogometnom turniru, koji je trajao dva dana, a kojeg već drugu godinu zaredom organizira skupina mladih,  sudjelovalo je šest  ekipa. Najuspješniji bio je sastav  Ambara, sastavljen od nogometaša iz Bosanskog Broda i Modriče, drugo mjesto pripalo je ekipi iz Bijelih Bara, treće ekipi AC Milan za koju su nastupili igrači iz dva Svilaja,  a četvrto momčadi Mlade nade sastavljene od mještana Svilaja koji privremeno borave u inozemstvu. Tijekom uručenja nagrada, organizatori su za sve prisutne pripremili i bogat izbor jela i pića, a tijekom  večeri glazbu uživo.    Osim malonogometnog, u Donjem Svilaju održan je u nastavku manifestacije Posavsko kolo i   tradicionalni nogometni  turnir Svilaj 2018-te, koji ima tradiciju dugu 60 godina.  Na turniru su sudjelovale četiri momčadi s područja općine, koje se natječu u seniorskoj konkurenciji - domaća  Mladost, Dragovoljac iz Novog Sela,  Odžak 102 iz Odžaka i  Sloga iz Pruda. U finalnoj utakmici, u njenom regularnom dijelu,  Mladost iz Donjeg  Svilaja i Odžak 102  odigrali su 2 : 2, a uspješniji u izvođenju jedanaesteraca bila je domaća  Mladost, koja  je i osvojila turnir. Za najboljeg  strijelca   turnira proglašen je  Damir Hećimović, a za najboljeg igrača  Sebastijan  Matanović, obojica nogometaši Mladosti.

U  sklopu proslave Posavskog kola, u Novom Selu  održan je 18-ti Memorijalni turnir u spomen na poginule branitelje iz Novog Sela - Balegovca. Nakon Svete mise koja je služena za poginule branitelje u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla, upriličena je molitva opijela, blagoslov tribina i polaganje vijenaca kod spomen ploče na nogometnom igralištu. Vijence su položila izaslanstva Prve balegovačke satnije, izaslanstvo Općine Odžak na čelu s načelnikom općine,  Općinskog vijeća, Općinskog odbora HDZ-a BiH,  Mjesne zajednice Novo Selo i Hrvatskog nogometnog kluba  Dragovoljac iz Novog Sela. A na turniru na kojemu su pored domaćina Dragovoljca sudjelovali  Mladost iz Donjeg Svilaja,  Odžak 102 i  Sloga iz  Pruda, najbolji plasman  zauzela je  domaća momčad, drugo mjesto  pripalo je ekipi  Mladosti iz Donjeg Svilaja, treći su bili nogometaši Odžaka 102 i četvrti  Sloge iz Pruda.  Za najboljeg igrača turnira proglašen je Deni Rakić, za najboljeg vratara Ivo Studenović, a najbolji strijelac  je Ivan Spajić. Predsjednik HNK-a Dragovoljac Pero Radić pozdravio obitelji poginulih branitelja i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. On se posebice  zahvalio posjetiteljima na izdašnim donacijama za izgradnju tribina,  Vladi Županije Posavske i Općini Odžak koji ih prate u svim projektima. Druženje u Balegovcu trajalo je do kasno u noć uz izvornu glazbu Ivice  Petrovića,  Dobojskih dukata,   Šime Bilića,  Plehanskih odjeka.

I ovogodišnja manifestacija Posavsko kolo pokazala je da se  Odžak  može pohvaliti i jednim od najboljih terena za odbojku na pijesku u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je prošle godine na Stadionu sportskih igara i na njemu je  odigran turnir za veterane u organizaciji Odbojkaškog kluba  Napredak iz Odžaka. Na natjecanju je nastupilo  osam timova. Sudionici su na turnir stigli iz Slavonskog Broda, Osijeka, Odžaka i Orašja. Nakon zanimljivih  sportskih predstava, najuspješniji su bili Prvi i Drugi tim iz Osijeka, a treće mjesto zauzela je ekipa iz Slavonskog Broda. Tijekom cjelodnevnog natjecanja, šator uz samo igralište  bio je  stalno popunjen ne samo zbog odbojke nego i gurmanske ponude hrane i pića, koja je gotovo  uvijek pratitelj ovakvih susreta veterana. Nagrade i priznanja slavodobitnicima  na koncu druženja uručio je načelnik općine Jakov Ivanković. Nakon toga je uslijedio zabavni dio programa.  

U sklopu Posavskog kola, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Odžak,  održana je i Večer s dijasporom koja je okupila veliki broj naših sugrađana, ponajviše onih privremeno zaposlenih u inozemstvu. U veselom tonu program je protekao uz zvuke orkestra Damira Galijaševića i nastupe  glazbenika Esada Kovačevića i Zamina Berbića. Pored domaćeg kulturno umjetničkog društva „Preporod“ iz Odžaka,  veselje su upotpunili i članovi KUD-a „Tisuću i jedna noć“ iz Fojnice. Dan uoči Velike Gospe, u dvorištu  župne crkve u Odžaku posjetitelji su  prisustvovali Večeri duhovne glazbe  pod nazivom Gospi u Čast na kojoj su  se predstaviti Ante Toni Janković za kojega su  glazbeni kritičari  kazali da je kao najbolji  pjevač ,,Divljih Jagoda, jedan od najboljih vokala i  na Balkanu. Mnogi naraštaji  pamte ga  po  ljubavnim baladama  kao što su ,,Jedina moja,,  i  ,,Krivo je more. Osim njega, odžačkoj publici  predstavili su se i  Zlatan Ćehić Ćeha, nekadašnji basista Divljih Jagoda, također živa legenda ovih prostora, potom domaćini Župski zbor, Zbor Anđeli iz Potočana, Matej Galić i Dom molitve iz Osijeka. Manifestacija Posavsko kolo završava večeras rok koncertom u Prudu.