Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i dopredsjednik  Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković posjetili su danas na poziv humanitarne i razvojne agencije CRS (CRS - Catholic Relief Services), općinu Odžak koja je uključena u Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), primio ih je u svom uredu općinski načelnik Jakov Ivanković.

U okviru posjete općini Odžak, ministar  Čordaš i dopredsjednik Jerković razgovarali su  s Načelnikom o položaju povratnika i projektima stambene izgradnje za povratničku populaciju.

Ministar Čordaš je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu već izdvojilo oko 200.000 KM za projekte održivog povratka, u okviru kojih su obnavljani vjerski objekti i podržavani projekti u zanatstvu i poljoprivredi, kako bi se osigurali  kvalitetniji životni uvjeti kako povratnika, tako i domicilnog stanovništva u ovoj Općini. Značajna sredstva su osigurana  i za projekte obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica, nakon toga svi zajedno su se uputili na zajednički sastanak koji je organizirala razvojne agencije CRS (CRS - Catholic Relief Services).

Zajedno sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac i delegacijom Odjela Vlade SAD-a za populaciju, izbjeglice i migracije (PRM), obišli dvije povratničke obitelji koje su podržane u plasteničkoj proizvodnji u okviru projekta „Integrirana podrška raseljenim licima, izbjeglicama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji“, a ujedno su uključeni i u RSP.

Cilj današnje posjete je bilo predstavljanje postignutih rezultata suradnje s predstavnicima javnog sektora na uspostavljanju održivog sistema socijalnog stanovanja, kao i dobre prakse na terenu koje su primjenjivane na polju socijalnog stanovanja i ekonomskog osnaživanja obitelji kojima je osigurana rekonstrukcija njihovih stambenih jedinica kroz implementaciju Regionalnog stambenog programa.