Predstavnici austrijskog EUFOR LOT posjetili Općinu

Predstavnici austrijskog EUFOR LOT posjetili Općinu

Predstavnici EUFOR LOT tima iz LOT kuće Brčko, inače pripadnici Oružanih snaga Republike Austrije, posjetili su danas u sklopu svojih redovitih aktivnosti Općinu Odžak, gdje su se u Uredu načelnice susreli s općinskom načelnicom Nadom Ćulap. Susretu je prisustvovala i predsjedateljica Općinskog vijeća Nasiha Torić.

Nakon upoznavanja i čestitki na osvojenom mandatu razgovaralo se o trenutnoj situaciji u općini, financijama, planovima načelnice za razvoj općine i o posljedicama uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

EUFOR putem LOT timova razvija suradnju s lokalnim zajednicama, a suradnja s Općinom Odžak već godinama je jako dobra. LOT timovi djeluju u okviru EUFOR-a kojeg činu 19 država, uključujući države članice Europske unije, te države izvan Europske unije (Čile, Albanija, Makedonija, Švicarska i Turska). Zadatak im je održavanje sigurnosti i stabilnosti na području BiH, te omogućavanje međunarodnoj zajednici da pomogne zemlji u kreiranju uspješnijeg puta ka budućnosti.

Sustav LOT predstavlja informativnu službu EUFOR-a, sa 17 kuća razmještenih po čitavoj Bosni i Hercegovini, s timovima za vezu i promatranje direktno na terenu, koji održavaju bliske kontakte sa stanovništvom, lokalnim agencijama za provođenje zakona, lokalnim samoupravama i o tome svakodnevno izvještavaju glavno zapovjedništvo.

Ispis