REAGIRANJE OPĆINSKIH NAČELNIKA NA ODLUKU VLADE FEDERACIJE BiH

Tri načelnika iz tri općine Županije Posavske, Stanko Vincetić iz Orašja, Stjepan Piljić iz Domaljevca, te Jakov Ivanković iz Odžaka, uputili su Vladi Federacije BiH i predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću reagiranje u povodu Odluke Vlade da se grant nižim razinama vlasti prenamijeni, čime je ozbiljno dovedena u pitanje proračunska stabilnost ove tri općine iz Županije Posavske.

Nisu sva područja u našoj zemlji jednako razvijena a poznato je da se Posavina nedavno suočavala sa prirodnim katastrofama ogromnih razmjera. Upravo iz takvih razloga postoji institut granta nižim razinama vlasti, da bi se pomoglo ondje gdje je to najpotrebnije. Zbog oskudnih proračunskih sredstava naše općine nisu riješile ni temeljne životne uvjete poput vodovoda. Pomaganje slabijima je civilizacijska norma koja se ne smije zanemariti i obveza je Vlade Federacije BiH da o tome vodi računa bez obzira na pritiske velikih sredina.

Ne sporimo da je u ovom trenutku nabavka zdravstvene opreme neophodna, ali neophodno je i osigurati funkcioniranje onih institucija i ustanova kojima su općine osnivači, prvenstveno zdravstva, socijalne skrbi, predškolskog odgoja,  skrbi za branitelje kao i omogućiti minimalnu pomoć lokalnim poduzetnicima i obrtnicima kojima je zaustavljeno ili otežano poslovanje. Odluka koju ste donijeli dovodi u pitanje sve gore nabrojano.

Već smo ranije u svojim Zamolbama prema vladi FBiH decidno naveli da je žurno potrebna  financijska pomoć proračunima naših triju općina, te smo naveli za koju svrhu su nam ta sredstava potrebna.

Uvjereni smo da ćete uvažiti naše argumente  i pronaći način da se žurno pomogne proračunima naših triju općina i omogući financiranje proračunskih korisnika koji o njemu ovise, stoji u pismu upućenom Vladi Federacije BiH i premijeru Novaliću.


Ispis   E-mail
Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg bb,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480