Potpisan Izborni etički kodeks

Potpisan Izborni etički kodeks

Političke stranke, koalicije političkih stranaka i neovisni kandidati kao politički subjekti koji su u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine ovjereni za sudjelovanje na lokalnim izborima 2020. godine, prihvatili su i u Općini Odžak, dana 9. 10. 2020. godine, potpisali Izborni etički kodeks političkih subjekata koji sudjeluju na Lokalnim izborima 2020. godine.

U cilju promoviranja slobodnih i poštenih lokalnih izbora 2020.godine, politički subjekti koji participiraju na izborima u Općini Odžak se obvezuju da će poštivati načela: zakonitosti, odgovornosti, integriteta i transparentnosti, slobode korištenja izbornih prava, međusobnog poštivanja, političke kulture i dijaloga.

U skladu s pomenutim načelima, politički subjekti se posebno obvezuju na sljedeće:

Tijekom predizborne kampanje

- Poštovat će sve propise i pravila koja reguliraju izborni proces u BiH.

- Poštovat će pravo birača da slobodno glasuju u skladu sa svojim uvjerenjima, te će se uzdržati od upotrebe bilo kakvog pritiska ili
aktivnosti koja može utjecati na slobodno glasovanje.

- Poštovat će pravo drugih političkih subjekata da slobodno iznose svoje programe i ideje. U tom smislu, politički subjekti se naročito obvezuju da neće uklanjati i uništavati promotivni materijal drugih učesnika u izbornoj kampanji.

- Nikoga neće vrijeđati na osnovu rase, roda, vjere, etničke pripadnosti, nacionalnosti, političkih uvjerenja, i drugih karakteristika.

- Neće koristiti jezik koji predstavlja govor mržnje. Govor mržnje u smislu ovog kodeksa predstavlja sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u obliku agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, te diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i osobama imigrantskog porijekla.

- Neće zlorabiti javnu dužnost i javna sredstva.

- Neće ometati slobodan rad medija i novinara i neće zlorabiti društvene medije tijekom kampanje.

- Neće zlorabiti trenutačnu epidemiološku situaciju za stjecanje prednosti u poduzimanju promotivnih i drugih predizbornih aktivnosti.

U izbornom procesu

- Neće ometati rad izbornih zvaničnika te, naročito, neće zlorabiti pozicije u biračkim odborima.

Nakon izbora

- Će po objavljenim izbornim rezultatima ukloniti sav propagandni materijal, posebno polijepljene plakate.

U pogledu ovog dokumenta

-Politički subjekti se obvezuju da će svoje članove i simpatizere upoznati sa ovim kodeksom i njegovim načelima, te osuditi svako ponašanje koje predstavlja njihovo kršenje.

 


Ispis   E-mail
Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480