Promocija rezultata programa Omladinske banke Odžak za 2022. godinu.

Promocija rezultata programa Omladinske banke Odžak za 2022. godinu.

Danas je u Maloj sali Općine održana promocija rezultata programa Omladinske banke Odžak za 2022. godinu. Promociji su prisustvovali općinska načelnica Nada Ćulap, direktor programa Omladinske banke Fondacije Mozaik Željko Pauković, dosadašnji predstavnik Općine za potporu programu Omladinske banke Marko Barukčić, načelnik Službe za komunikacije Nermin Oručević, te članovi Omladinske banke i grupa mladih čiji su projekti realizirani.

Na ovogodišnji otvoreni poziv Omladinske banke Odžak za dostavu prijedloga projekata pristiglo je dvanaest prijava neformalnih grupa mladih s područja općine, koji su nakon valorizacije i odobreni.

Ukupna vrijednost 12 realiziranih projekata je 28 455,37 KM, od čega su iznos od 11 548 KM osigurale neformalne grupe iz lokalne zajednice (robe, usluge i novčana sredstva), a 16 907,37 KM je iz fonda Omladinske banke Odžak. Fond Omladinske banke u 2022. godini zajednički su osigurali Općina Odžak (10 144,50 KM) i Fondacija Mozaik (6 762,87 KM), sukladno potpisanom Memorandumu o suradnji. U realizaciji ovih projekata sudjelovalo je 207 volontera i volonterki koji su utrošili 723 volonterska sata, da bi 4141 osoba imalo koristi od ovih projekata.

 

U proteklih deset godina suradnje s Fondacijom Mozaik na području općine Odžak uspješno je realizirano 3 mikrobiznisa vrijednosti 6 006,60 KM i 85 projekata ukupne vrijednosti 253 547,68 KM.

Sudionicima projekata uručeni su informativni posteri s podacima o realizaciji projekata, a općinskoj načelnici Nadi Ćulap, Adnanu Mujanoviću i Marku Barukčiću dodijeljene su zahvalnice za potporu razvoju programa Omladinske banke Odžak

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.