Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Pledge)

Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Pledge)

Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini pokrenuo je inicijativu kojom je želio ukazati na važnost očuvanja okoliša i potrebu angažmana šire zajednice, kako bi se ublažili utjecaji klimatskih promjena.

Općina Odžak je partner u okviru navedene inicijative pod nazivom "Inicijativa za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Pledge)", kojom se želi odgovoriti na sve prisutniji problem zagađenja zraka, tla i vode kroz sadnju drveća, gdje je UNDP BiH osigurao 125, a Općina Odžak 500 sadnica.

Dana 13. 10. 2020. godine, kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2009. godine, vršena je sadnja drveća na nekoliko lokacija na području općine Odžak (Novo Naselje – park, gradski stadion, Osnovna škola Vladimira Nazora Odžak s područnim školama, dječji vrtić „Paola Cerueto“, vodocrpilište, privremena deponija općine Odžak, Mjesna zajednica Vojskova - groblje i Mjesna zajednica Novo Selo – obala rijeke Bosne).

Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan utjecaj ako se poduzimaju redovito i u većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje zrak, te doprinosi smanjenju negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Općinski načelnik Jakov Ivanković potpisao je Inicijativu kojom se Općina Odžak obvezuje da će svake godine, počevši od 12. 10. 2020. godine, zasaditi najmanje 500 sadnica u okviru inicijative za zeleniju i održivu budućnost, koju je pokrenuo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa je obuhvatila 16 lokalnih zajednica u kojima je na 125 lokacija zasađeno 10.000 sadnica.

go_green_pledge_1.jpg go_green_pledge_10.jpg go_green_pledge_11.jpg

go_green_pledge_12.jpg go_green_pledge_2.jpg go_green_pledge_3.jpg

go_green_pledge_4.jpg go_green_pledge_5.jpg go_green_pledge_6.jpg

go_green_pledge_7.jpg go_green_pledge_8.jpg go_green_pledge_9.jpg

Ispis