Kuća nade: projekt “Svi smo isti i sa našim različitostima”

Kuća nade: projekt “Svi smo isti i sa našim  različitostima”

Udruga osoba s poteškoćama u razvoju Kuća nade je, povodom realizacije projekta "Svi smo isti i sa našim različitostima", objavila propženje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

“Svi smo isti i sa našim  različitostima”

Aktivnosti su podržane kroz projekt PRO-Budućnosti.     
                                                                     
Realizacija I. radionice “Zabavni izazov”

Krajem prošle godine započeli smo sa pisanjem projekta “Svi smo isti i sa našim različitostima”, koji je zajedno s našim partnerima iz Modriče, Dnevni centar za osobe s posebnim potrebama “ Sunce Obervalis” i uz potporu “Institut za razvoj mladih- KULT” trebao započeti svoju realizaciju tijekom ove godine. Zbog nastale situacije uslijed COVID-19 koju nitko nije mogao predvidjeti, sam početak realizicije projekta i potrebne aktivnosti smo morali pomaknuti i izmjenjivati u skladu sa donešenim mjerama Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. S obzirom na pogoršanu epiodemiološku sliku u RS-, partneri iz Modriče su odustali u daljnjem sudjelovanju u projektu.

Kako naša Udruga posjeduje vlastiti prostor za prihvaćanje većeg broja sudionika, a da se poštuju mjere  distance, uz suglasnost donatora, nastavili smo s realizacijom projekta. Radionice su realizirane i uz dodatnu financijsku potporu Općine Odžak.

Naša prva radionica sportsko-rekreativnog tipa pod nazivom “Zabavni izazov” održana je dana 14.09.2020. godine. Osmišljena je na način da način da su mladi kroz igru stjecali razumijevanje i povjerenje jedni u druge što je bio i sam naglasak ove radionice.

Na samom početku radionice, mladi su šetajući “Stazom pitanja” predstavljali sebe drugima pričajući o sebi. Drugi dio radionice osmišljen da su na velikom plakatu bili osmišljeni i iscrtani zadatci, na kojem su mladi bacajući kocku sreće birali kako će se zabaviti zajedno sa svojim partnerom u igri. Na samom kraju radionice mladi podijeljeni u dvije skupine jedni preko puta drugih, kroz igru ponijeli su sa sobom ispisane poruke koje su se nalazile ispred njih.

Ukupan broj učesnika na radionici bio je 32, iz različitih multietničkih skupina.

 

1_radionica_1.jpg 1_radionica_2.jpg 1_radionica_3.jpg

1_radionica_4.jpg


Realizacija II. radionice “Ostavi trag, pokaži svoj grad”

Različitost je dobra stvara, ona čini svijet fascinantijim, zanimljivijim, šarenijim. Svi se mi razlikujemo po nečemu. Razlikujemo se po običajima, vrijednostima, navikama, sposobnostima, jeziku, nacionalnoj pripadnosti, sportskom timu, boji kose. Razlikujemo se po svemu i u svemu, ali opet, “Svi smo LJUDI” kako bi rekao jedan naš mladi gospodin iz Udruge. Povezivanje sa onim koji su drugačiji od nas znači stvaramo nove mostove prihvaćanja. Tijekom tog procesa učimo ne samo o drugima nego i o samima sebi, o svojim pogledima na svijet, o svojoj kulturi, svojem porijeklu, a sve to doprinosi našem rastu kao osobe, naše zajednice pa i čovječanstva. Poštovanje sličnosti i razlika kod drugih, otvara vrata novim prilikama koje možda nikada ne bi dobili da nismo se uputili u nama nepoznato, da nismo izašli iz svog kruga sigurnosti. Sve to može voditi novim prijateljstivma, putovanjima, životnim lekcijama, odlukama.  Svatko od nas je odgojen na poseban način, ali opet u srži svega, svi smo odgojeni da volimo, poštujemo. Kako bi smo se osjećali ugodno među ljudima, kulturama, običajima koji su različiti od nas, najprije moramo prihvatiti i upoznati sebe, svoju kulturu, okolinu zajednicu. Moramo ju znati predstaviti na kvalitetan i dostojan način. Upravo zbog toga cilj naše druge radionice pod nazivom “Ostavi trag, pokaži svoj grad” bio je upoznavanje sa šerenilom kultura, običaja, nacija, vrijednosti i mnoštvo drugih stvari koje naš grad ima, a nažalost često i mi sami zaboravimo.

Radionica je održana 29.09.2020 (utorak) u prostorijama Udruge osoba s poteškoćama u razvoju Kuća nade. Sudjelovalo je ukupno 30 osoba različitog multietničkog podrijetla i životne dobi. Sastojala od dva dijela, prvog edukativnog dijela gdje smo prikazali kratku prezentaciju o gradu Odžaku i svim njegovima bogatstvima, te naše znanje provjerili malom kvizotkom i od drugog kreativnog dijela. U kreativnom dijelu radionice naši mladi zajedno s voditeljima  Ifetom Kumbarić i Ivanom Mijatović  bili su podijeljeni u grupe i  zadatak im je bio crtanje i osmišljavanje “Ceste poštovanja” i izrada makete grada Odžaka. Završni dio radionice se sastojao od predstavljanja odrađenih zadataka, “šetnjom” kroz maketu Odžaka i “Cestom poštovanja” te svečanim ručkom.

 

2_radionica_1.jpg 2_radionica_2.jpg 2_radionica_3.jpg

Aktivnosti provedene tijekom realizacije projekta odrađene su prema uputama epidemioloških mjera Kriznog stožera Županije Posavske poštivajući potrebnu distancu i korištenje zaštitnih maski.

Kako bi smo upotpunili smisao ovog projekta i realizirali njegov glavni cilj, predviđena su dva dnevna izleta u Gradačac i u Bijeljinu gdje će mladi iz prve ruke vidjeti i osjetiti ljepotu drugih kultura, običaja i povijesti tih gradova.

Hvala Vam na sudjelovanju!    

“Prihvaćanje i razumijevanje različitosti temelj je života cijele društvene zajednice. Bogatstvo života nalazi se u toj različitosti.”

Ispis