Razgovori o mogućim projektima infrastrukture u okviru projekta PRO-Budućnost

Razgovori o mogućim projektima infrastrukture u okviru projekta PRO-Budućnost

Općinski načelnik Jakov Ivanković sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima humanitarne i razvojne agencije CRS (Catholic Relief Services). Razgovaralo se o idejama i mogućim projektima, te procedurama za odabir projekata infrastrukture koji doprinose suživotu i procesu pomirenja u okviru projekta PRO-Budućnost.

Podrška unaprjeđenju lokalne infrastrukture nova je komponenta USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja medu građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), kojeg provodi humanitarna i razvojna agencija CRS u partnerstvu s institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Cilj ove komponente projekta PRO-Budućnost je podrška u procesu sanacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata za zajedničko dobro svih građana lokalnih zajednica. infrastrukturni objekti stavljeni u funkcionalno stanje trebaju doprinijeti stvaranju uvjeta u lokalnoj zajednici za dugoročno djelovanje na izgradnji pomirenja i povjerenja, uz uključivanje drugih lokalnih zajednica i drugih grupa građana (različite etničke iii vjerske pripadnosti, manjine, marginalizirane grupe), što će doprinijeti povećanju razumijevanja i unapređenju međusobnih odnosa između različitih grupa.

U drugoj godini realizacije projekata infrastrukture (u 2021. godini) pristup sredstvima za realizaciju projekata imat će 27 lokalnih zajednica (od ukupno 75 u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost). To su: Domaljevac-Šamac, Šamac, Odžak, Vukosavlje, Modriča, Gradačac, Pelagićevo, Derventa, Tešanj, Teslić, Usora, Doboj, Doboj Jug, Gračanica, Petrovo, Čelić, Lopare, Ugljevik, Teočak, Sapna, Kalesija, Zvornik, Osmaci, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Kladanj. Predviđeno je devet projekata infrastrukture.

Ispis