Početak realizacije UNDP Incijative za zeleniju i održivu budućnost

Početak realizacije UNDP Incijative za zeleniju i održivu budućnost

Podrška UNDP-a vlastima u Bosni i Hercegovini u oblasti klimatskih promjena i otpornosti na katastrofe je u skladu s tri važna globalna sporazuma: Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa i Programom održivog razvoja do 2030. godine.

Stoga je UNDP pokrenuo Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost i pozvao jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini da se obavežu na sadnju drveća svake godine.

Poziv je upućen jedinicama lokalne samouprave koje su posvećene smanjenju utjecaja i prilagođavanju posljedicama klimatskih promjena, kao i smanjenju rizika od katastrofa.

Inicijativi se pridružila i Općina Odžak, uz još 14 jedinica lokalne samouprave - Banja Luka, Bihać, Cazin, Doboj, Gradiška, Jablanica, Modriča, Novo Sarajevo, Sanski Most, Srebrenik, Tešanj, Teslić, Tuzla i Zenica.

Ovogodišnji cilj je zasaditi 10 000 sadnica na dječjim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama. Općine doprinose sa 7.375 sadnica, UNDP s preostalim iznosom.

Općinski načelnik Jakov Ivanković potpisao je Inicijativu kojom se Općina Odžak obvezuje da će svake godine, počevši od 12.10. 2020. godine, zasaditi najmanje 500 sadnica u okviru inicijative za zeleniju i održivu budućnost koju je pokrenuo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Na području općine Odžak u narednih mjesec dana bit će zasađeno 625 sadnica, od čega je 500 sadnica osigurala Općina Odžak, a preostalih 125 UNDP.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na sve prisutniji problem zagađenja zraka, zemljišta i vode. Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan utjecaj ako se poduzimaju redovito i u većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje zrak, doprinosi smanjenju negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Ispis