Sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Žito

 Sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Žito

Općinski načelnik Jakov Ivanković i predsjedateljica Općinskog vijeća Nasiha Torić danas su se sastali s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Žito, koji danima prosvjeduju na području Borota - Begluci,  zahtijevajući  da Općina Odžak, kao vlasnik zemljišta, objavi javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta  u državnom vlasništvu i da se ispoštuje ranija odluka Općinskog vijeća o Programu gospodarenja poljoprivrednog zemljišta na području općine.

Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Žito, kazao je da borba odžačkih poljoprivrednika u zaštiti prirodnih resursa traje dvije i pol godine i da je sada kulminirala prosvjedima, jer je to ostao jedini način. P(r)ozivajući neke institucije, koje su trebale odraditi svoj dio posla, posebice sada kada je ugovor o zakupu istekao dosadašnjem korisniku, Kopačević je konstatirao kako neki ne žele "preuzeti vruć krumpir u svoje ruke". Budući da ugovor o zakupu istječe skidanjem usjeva, poljoprivrednici traže da se u skladu s donesenim Programom gospodarenja raspiše javni natječaj za zakup zemljišta u državnom vlasništvu na području općine.

I općinski načelnik Jakov Ivanković istaknuo je potrebu da se Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem što prije počne primjenjivati i da se što hitnije o njemu izjasne i stručne službe pri resornom županijskom ministarstvu, smatrajući da on u sadašnjem sadržaju može dobiti suglasnost, nakon čega se može i mora raspisati javni natječaj.  Bez obzira na politiku ili politike Općina Odžak je uz poljoprivrednike bila i sad je, jer je opći interes na prvom mjestu, kazao je Ivanković.

Govoreći o sadašnjem stanju u kojemu se nalazi  poljoprivreda općenito i sami poljoprivrednici, koje je Anto  Čaktaš-Čale danas slikovito na sastanku okarakterizirao uzrečicom  „Nas ne boli strijeljanje, već čekanje“, Šimo Vranjić je ukazao na potrebu strogog pridržavanja zakonskih procedura i da u tomu i općinski načelnik i predsjedateljica Općinskog vijeća trebaju i moraju tražiti mišljenje i tumačenje Programa gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem viših institucija kao što je pravobraniteljstvo, jer se radi o zaštiti društvene imovine.

Budući da su svi sudionici današnjeg sastanka suglasni kako je skidanjem usjeva s većine zasijanih parcela dosadašnjem korisniku istekao ugovor o zakupu, odlučeno je da se Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem odmah uputi na mišljenje županijskom i općinskom pravobraniteljstvu, a dosadašnjem poduzeću, koje je gospodarilo zemljištem, uputi poziv da napusti parcele nakon što je skidanjem usjeva istekao ugovor o zakupu. Tek nakon toga bit će otvoreno pitanje - treba li ili ne biti održana tematska sjednica Općinskog vijeća. Sve dotle, odžački poljoprivrednici nastavljaju s prosvjedom, jer kako ističu, drugog rješenja nema i već su dulje vrijeme dovedeni pred svršeni čin.

Ispis