Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (03.12.) Udruga osoba s poteškoćama u razvoju „Kuća nade“ i ove godine je otvorila svoja vrata svim ljudima koji su zainteresirani, za sve one koji zajedno s nama žele napraviti potrebne promjene i biti još jedan glas za osobe s invaliditetom, čiji je glas nažalost često nečujan i zanemaren.

Osobe sa invaliditetom, svjetska najveća „manjina“, često se suočava sa raznim barijerama da sudjeluje u svim aspektima društva, uključujući neprilagođenu infrastrukturu grada, pristup potrebnim informacijama, jednakim pravima sve do diskriminacije. Broj osoba s invaliditetom se svakodnevno povećava, nažalost u puno većoj brzini nego sama osvještenost društva za ovu skupinu ljudi.

Obilježavanjem ovog nama jako bitnog dana željeli smo još jednom potvrditi našu odlučnost da se borimo i radimo za društvo u kojem će prihvatljivost, inkluzija, jednakost biti misli koje će ih voditi u svim aktivnostima, odnosima s ljudima i gdje će prava osoba s invaliditetom biti potpuno prihvaćena i realizirana. Velik korak za našu Udrugu nakon godina uloženog truda i rada je otvaranje stambene jedinice za osobe s invaliditetom “Skrb izvan vlastite obitelji do deset korisnika“ u čiji su se pozitivan rezultat mogli uvjeriti svi prisutni kroz obilazak prostora i razgovor sa prvima stanarima stambene jedinice.

Kako bi obilježili i proslavili svoj dan, korisnici Udruge su održali predstavu pod nazivom „Kraljevstvo sretnih ljudi“, a misao i pouka predstave jest „Invaliditet je nemogućnost da se vide mogućnosti!“. Korisnici su kroz priču ukazali da je društvo to koje postavlja barijere i nameće invaliditet osobi na način da osobu gleda kroz njezinu invalidnost, a ne kroz njezine mogućnosti.

Osobe sa invaliditetom zaslužuju i imaju potpuno pravo na jednako poštovanje, tretiranje, samozastupanje kao i svi ostali članovi društva. Potrebno je je iskreno razgovarati o svim barijerama u društvu koje sprječavaju napredovanje u tim koracima i zajedno raditi na rušenju tih barijera.


Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uveličali jučerašnji dan i na taj način podržali tihe, ali sve snažnije i glasnije glasove osoba s invaliditetom.

Izvijestili su nas iz Udruge osoba s poteškoćama u razvoju „Kuća nade“ Odžak.

 

 


Ispis   E-mail