Listopad mjesec u znaku Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10.10 i Dani otvorenih vrata Centra mentalnog zdravlja Doma zdravlja Odžak

Za obilježavanja 10.10.2019. Svjetskog dana mentalnog zdravlja ove godine Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje temu Prevencija suicida/ samoubojstva, posebno kod mladih, stoga je CMZ DZ Odžak i ove godine organizirao  niz aktivnosti usmjerenih na promociju mentalnog zdravlja i prevenciju suicida.

 Od 07.10-11.10.2019 manifestacija Dani otvorenih vrata CMZ Odžak obuhvaćala je aktivnosti u institucijama i zajednici s ciljem povećati i senzibilizirati svijest pojedinca i zajednice za rano prepoznavanje (detekciju) poremećaja ili poteškoća, osvijestiti potrebu rane detekcije i intervencije, liječenja poteškoća i/ili mentalnih oboljenja te rehabilitaciju oboljelih.

Prve radionice održane su u Dječjem vrtiću Paola Cerueto Odžak.

U Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak, Projektom „Imam razloga za život“ financiran od Općine Odžak, Udruga Neuron s profesionalcima  Centra mentalnog zdravlja Doma Zdravlja Odžak, prvi puta angažirala je Govornike u mentalnom zdravlju za oko 150 učenika raznih usmjerenja; gimnazija, poslovni tajnik, medicinski, poljoprivredni i strojarski tehničari .Podijeljenom pričom iz iskustva bolesti, promotivno edukativnim materijalima i stručnom edukacijom želja nam je približiti probleme osoba s mentalno zdravstvenim problemima, pričati o bolesti, smanjiti stigmu da bi mladi u potrebi na vrijeme tražili stručnu pomoć.

Uličnom manifestacijom 10.10.2019  godine promovirano je mentalno zdravlje i oporavak od bolesti, informirana javnosti o prevenciji bolesti, ranom prepoznavanju simptoma prevenciji samoubojstva i mogućnostima stručne pomoći i podrške. Dijeljen je edukativno promotivni materijal, dok su na humanitarno prodajnoj izložbi predstavljeni radovi naših klijenata u procesu liječenja i rehabilitacije okupacijom terapijom.

Profesionalci CMZ Odžak i članovi korisničkog udruženja Neuron sudjelovali su na okruglom stolu  u Tuzli 12.10.2019 na temu prevencija suicida, koje je organiziralo  Udruženje za  uzajamnu pomoć u duševnoj boli Tuzlanskog  Kantona“ Fenix“  i u Gradačcu s profesionalcima CMZ Gradačac.

Započele su aktivnosti u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Odžak na dva projekta promocije zdravlja koje financira Vlada  Županije Posavske i ZZO Županije  Posavske, nositelj projekta udruga Neuron a implementira CMZ DZ Odžak.

Lijepo vrijeme pogodovalo je organiziranju izleta i druženju u prirodi s klijentima Centra mentalnog zdravlja Odžak i članovima korisničkog udruženja neuron, što je bio vrhunac našim aktivnostima promocije mentalnog zdravlja i prevencije suicida.

Dobro zdravlje žele CMZ DZ Odžak i Udruga Neuron iz Odžaka


Ispis   E-mail