Priopćenje za javnost sa sjednice Stožera CZ Općine Odžak, 6.4. 2020.godine

Na sjednici Stožera civilne zaštite općine Odžak, održanoj dana 6.4.2020.godine u prostorijama Male vijećnice općine Odžak, članovi Stožera upoznati su o aktualnom stanju vezanom za epidemiju Coronavirus COVID-19 na području općine Odžak.

Načelnik Policijske Uprave Odžak Mišo Senković naveo je da je izvršen nadzor nad ukupno 55 osoba koje se nalaze u izolaciji, od kojih za vikend nekoliko osoba nije poštivalo odredbe iz Rješenja o samoizolaciji, ali se radilo o osobama koji su vozači i koji imaju odobrenje za rad. Za dane vikenda zatečeno je nekoliko osoba koje nisu nosile zaštitne maske te su iste upozorene. Dvije osobe kršile su odredbe policijskog sata te su iste također upozorene, nadalje nije bilo slučaja kršenja zabrane kretanja za osobe starije od 65 godina. Zaključno sa 06.04.2020.godine po Rješenjima sanitarnih inspektora 44 osobe koje imaju prebivalište na području općine Odžak nalaze u samoizolaciji od kojih za 11 osoba 5.4.2020.godine prestaje mjera samoizolacije.

Dr.Anto Majić izvjestio je Stožer da je na području općine Odžak potvrđen i drugi slučaj osobe pozitivne na Koronavirus COVID-19, te da se radi o supružniku prve pozitivne osobe na Koronavirus COVID-19 u općini Odžak. Drugozaraženi ima blagu temperaturu bez ostalih simptoma, te se nalazi kod kuće u samoizolaciji. Nadalje prva pozitivna osoba na Koronavirus COVID-19 iz općine Odžak osjeća se dobro, stanje je zadovoljavajuće bez simptoma. Kod ostalih osoba koje su bile u kontaktu sa navedenim osobama, a koje su stavljene u samoizolaciju stanje je zadovoljavajuće i ne postoje nikakvi simptomi koji ukazuju na Covid-19.

Ivan Ivić, ravnatelj Doma zdravlja Odžak, naveo je da je u Domu zdravlja napravljena reorganizacija rada zbog zaštite djelatnika na način da su sačinjena 3 tima, a da su neke službe stavaljene u mirovanje  te će se djelatnici pozivati samo u hitnim slučajevima po potrebi. Također je naveo da je postavljen šator za trijažu ispred Doma zdravlja Odžak.

 

Darko Kasap, predstavnik Udruge privatnih poslodavaca općine Odžak, izvjestio je da su UPP imali 3 sastanka u Odžaku i 1 u Orašju na kojima je dogovoreno da sva poduzeća neće otpuštati djelatnike, da su plaće  u svim poduzećima isplaćene za 3.mjesec, da će za 4.mjesec biti umanjenje plaće, a za 5.mjesec se ne zna kakvo će biti stanje i mogućnosti sa isplatama plaća. Također je naveo da je ispred njihove udruge poslan prijedlog Vladi ŽP da ista učestvuje u osiguranju minimalnih plaća svim uposlenim, te da se Vlada ŽP još nije očitovala po tom pitanju.

Radinka Dujak navela je da je Vlada FBiH odredila iznos od 100.000 KM za pomoć poljoprivrednicima općine Odžak, Županija Posvaska iznos od 38.000 KM, a općina Odžak će izdvojiti 62.000 KM, što će ukupno iznositi 200.000 KM za pomoć poljoprivredi. Dalje je navela da je Ministarstvo poljoprivrede objavilo javni poziv na koji se općine trebaju prijaviti i dostaviti preliminarni spisak za pomoć pri proljetnoj sjetvi.

Član Stožera CZ Odžak, Nermin Oručević je upoznao prisutne sa najnovijim naredbama i uputama Federalnog i Županijskog Stožera CZ, a koje se odnose na obustavu rada djelatnosti trgovina kao i izuzeća od iste, te da je rad trgovina produljen do 18 sati od ponedeljka do subote, a zabranjen rad nedjeljom i praznicima izuzev ljekarni, trgovina prehrambenim proizvodima, pekarama i kioscima čiji se rad na te dane ograničava do 12 sati.

Druga zapovijed se odnosi na to da se osobama starijima od 65 godina dozvoljava kretanje od 8,00 do 12,00 sati od ponedjeljka 06.04.2020.godine do 10.04.2020.godine, kao i da se osobama mlađim od 18 godina dozvoljava kretanje u vozilu, te je za provođenje te zapovijedi odgovoran MUP Županije Posavske.

ZAPOVJEDNIK OPĆINSKOG STOŽERA

Jakov Ivanković, dipl.oec.

Ispis