Priopćenje za javnost sa sjednice Stožera CZ Općine Odžak, 3.4. 2020.godine

Na sjednici Stožera civilne zaštite općine Odžak, održanoj dana 3.4.2020.godine u prostorijama Male vijećnice općine Odžak, članovi Stožera upoznati su o aktualnom stanju vezanom za epidemiju Coronavirus COVID-19 na području općine Odžak.

           

U informaciji Policijske Uprave Odžak, navodi se da je izvršen nadzor nad ukupno 49 osoba koje se nalaze u izolaciji, jedna nadzirana osoba nije poštivala odredbe Rješenja o izolaciji. Zaključno sa 3.4.2020. godine po Rješenjima sanitarnih inspektora 45 osoba koje imaju prebivalište na području općine Odžak nalazi se u samoizolaciji, a od kojih za 14 osoba 2.4.2020. godine prestaje mjera samoizolacije.  

 

Član stožera, dr.Anto Majić izvjestio je Stožer da se osoba pozitivna na Coronavirus COVID-19 iz Odžaka, osjeća dobro i da je stanje zadovoljavajuće, da se počela javljati blaga temperatura kod suprižnika te osobe, te da će se poduzeti mjere za testiranjem njih oboje. Također je izvjestio Stožer da je jučer također testirana na Coronavirus COVID-19 još jedna osoba sa područja općine Odžak čiji je nalaz negativan.

Ravnatelj Doma zdravlja Odžak, istaknuo je da će danas mobilni tim izaći na teren i poduzeti mjere uzimanja uzorka brisa od supružnika osobe pozitivne na Coronavirus COVID-19. Dalje je naveo da se čeka dostava šatora za trijažu koji treba da stigne od Crvenog križa Federacije BiH preko Crvenog križa u općine Odžak. Također je napomenuo da su izdane i dodatne mjere samoizolacije za još 6 osoba za koje se utvrdilo da su bile u kontaktu ili u neposrednom kontaktu sa pozitivnom osobom na Coronavirus COVID-19.

Od strane Zapovjednika Stožera Jakova Ivankovića navedeno je da Centar za socijalni rad Odžak sa svoje stručne strane dostavi pisano mišljenje ili izjašnjenje  koje osobe po zahtjevu udruge „Neuron“ treba privremeno smjestiti na adekvatnu lokaciju za privremeni smještaj istih, te da se izjasne o tome tko treba da vrši nadzor nad tim osobama. Općina Odžak sa svoje strane će iznaći adekvatnu lokaciju za privremeni smještaj navedenih.

Na Stožeru je donesen zaključak kojim se obvezuje Marko Barukčić da u koordinaciji sa Povjerenicima CZ Odžak i Crvenim križem Odžak pribave spisak socijalno ugroženih osoba, kao i bolesnih osoba starijih od 65 godina u svakoj mjesnoj zajednici, radi poduzimanja mjera dostave paketa pomoći tim osobama, kao i potrebnih lijekova koji im se izdaju po receptu.

Osim toga donesen je Zaključak da će osobe koje budu prekršile mjere po izdanim Rješenjima za samoizolaciju biti prinudno izolirane na području općine Odžak u objektu „skladišta civilne zaštite“ u Svilaju, a općinski Stožer će osigurati u tom objektu sve uvjete za prinudnu izolaciju.

Također donesen je i Zaključak koji se odnosi na organiziranje prijevoza osoba koje se nalaze na graničnim prijelazima Orašje i Šamac sa ciljem ulaska u BiH, a koji nemaju osiguran prijevoz do mjesta samoizolacije.

ZAPOVJEDNIK OPĆINSKOG STOŽERA

Jakov Ivanković, dipl.oec.

Ispis