U župi Glavosijek sv Ivana Krstitelja u Odžaku možemo pronaći mnogo zanimljivosti koje ju karakteriziraju, a jedna od njih je i prisustvo sestara Franjevki Marijinih misionarki.


Međunarodnu zajednicu FMM utemeljila je francuska redovnica blažena Marija od muke Kristove u Indiji 1877. godine. Družba ovih sestara je nastala iz potrebe Crkve u 19. stoljeću, a njezin cilj je evangelizacija kroz molitvu i apostolat, darujući potpuno svoj život za Crkvu i spasenje svijeta. Članice Družbe potiču iz 82 zemlje, ima ih oko 7000, a djeluju na prostoru 77 zemlje u svijetu, na svim kontinentima.

Svoje misijsko poslanje u Bosni i Hercegovini ove sestre su započele 1997. u Odžaku, pripadaju provinciji koju čini tridesetak zajednica, u osam država. Pored BiH, tu su i Austrija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovenija i Ukrajina.


Obilježavanje ovog značajnog datuma za Sestre Marijine misionarke, u Odžaku je započelo u subotu 18., a nastavljeno u nedjelju 19. studenog. Sve su to pratili i članovi Župne zajednice, kao i prijatelji Sestara, a koji su tijekom ovih dvadeset godina koračali zajedno sa Sestrama i sudjelovali u njihovom radu.

U subotu je održana Sv Misa i Klanjanje pred Presvetlim, koje su prisutni iskoristili za razmišljanje i promišljanje, utkavši u svoje molitve i ovaj Red sestara.

Obadva nedjeljna Euharistijska slavlja, na poseban način su bila posvećena Družbi i njihovom misijskom poslanju. Također, znakovito je i poklapanje sebedarja ovih sestara i sadržaja nedjeljnih Biblijskih čitanja za 33. nedjelju kroz godinu, a koji govori o korištenju dobivenih talenata...

Bez učešća sestara Franjevki Marijinih misionarki, život u odžačkoj župi bi bio sadržajno mnogo siromašniji. Tako je bilo i ovaj put, kada je sestra Agnješka pokazala što sve mogu članovi Malog zbora.. Njihov zvonki i odlučni glas upotpunio je pjesmu župnog Velikog zbora, pjesmom za vrijeme Mise u 11 sati. Za vrijeme ove Sv.Mise, najstarija u Odžačkoj zajednici, sestra Teressa FMM, a koja je najdulje ovdje, na oltar je prinijela 20 ruža.

Kasnije, u kratkom i vrlo emotivnom obraćanju svim prisutnima, koji su se odazvali njihovom malom obilježavanju ovog značajnog jubileja, održanog u novoizgrađenom Pastoralnom centru u Odžaku, sestra Teressa FMM je naglasila da je vrlo sretna što se nalazi u Bosni i Hercegovini i da je ovo njoj vrlo draga zemlja, te poručila svima:

- " Ostanite ovdje, ovdje ima još mnogo toga za uraditi, ovo je lijepa zemlja, trebamo uložiti truda da Odžak i Bosna i Hercegovina postanu pravo mjesto za život. To se može uraditi zajedno, i to neće biti lako, " poručila je sestra Teressa FMM i dodala,"ne bojte se ostati ovdje!"

Prava poticajna poruka za sve nas, kao vodilja za njihovih i naših sljedećih 20 godina.