Dana 16.11.2017. godine ( četvrtak) sa početkom u 11:00 sati u zgradi Općine Odžak- sala Općinskog vijeća održat će se JAVNA RASPRAVA o izrađenim idejnim rješenjima Sustava za navodnjavanje i odvodnju u podprojektnom području „ Mera“ u Općini Odžak.

Idejna rješenja Sustava za navodnjavanje i odvodnju u ovom podprojektnom području su izrađena u okviru „Projekta razvoja navodnjavanja u Bosni i Hercegovini„ kojeg implementira ured Jedinice za implementaciju projekta  (PIU) u šumarstvu i poljoprivredi pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a financira Svjetska banka.

Cilj Javne rasprave između ostalog jeste i izvršiti izbor najpovoljnijeg od predloženih idejnih rješenja sustava za navodnjavanje i odvodnju.

Čast nam je pozvati sve zainteresirane da uzmu učešće u javnoj raspravi i time daju svoj doprinos u ovoj aktivnosti važnoj za Općinu Odžak.

Helsinški parlament građana Banja Luka, organizuje treći po redu “Boot kamp III za mlade lidere/ice“ koji će se održati od 28. novembra do 03. decembra 2017. godine u etno selu „Kotromanićevo“, blizu Doboja. Kamp će obuhvatiti radionice na temu liderstva, komuniciranja, pomirenja, stereotipa i predrasuda. U sklopu projekta predviđene su i radionice fotografije, a nakon kampa planirana je i izložba fotografija na temu održivog mira koja će biti održana u sredinama iz koji dolaze učesnici kampa. Traže se učesnici/ce godišta od 16-19 godina iz lokalnih zajednica: Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Maglaj, Usora, Modriča, Gradačac, Šamac, Domaljevac, Odžak.

 

OBAVIJEST ZA STRANKE

 „Sedmice sudske nagodbe“

 

 

Poštovani,

Ovim putem želimo da Vas informišemo o provođenju aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“ u našem Sudu.

 Na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH organizuje se provođenje aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“. 

Period implementacije aktivnosti je 6.-17. novembar 2017. godine.

Cilj organizovanja „Sedmica sudske nagodbe“ jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.  Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Pred nama su dani kada, vođeni osjećajima i običajima, polažemo cvijeće i palimo svijeće na grobovima naših najmilijih. Tom simboličnom gestom izražavamo ljubav i poštovanje i na trenutak smo u mislima ponovno bliski s onima koji više nisu s nama. Obilježavanje tih dana započinje blagdanom Svih svetih 1. 11. 2017.(srijeda), te Dušnim danom, koji je 2. 11.2017. (četvrtak).

Temeljem Zaključka Vlade Županije Posavske Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike obavještava sva tijela uprave, poduzeća, ustanove kao i druge pravne i fizičke osobe u Županiji Posavskoj, da su, 1. i 2. studeni 2017. godine (srijeda i četvrtak), blagdan Svih Svetih i Dušni dan, neradni dani na prostoru Županije Posavske.
Iz Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike također su obavijestili javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u ovom mjesecu, tako što će se pomicanjem kazaljki sata za 60 minuta unazad vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata. Shodno navedenom, u ministarstvu ističu da će ljetno računanje vremena biti završeno u nedjelju, 29. listopada pomicanjem za jedan sat unazad, na način da će se vrijeme u 3 sata, računati kao 2 sata, navodi se u priopćenju.