Sudionici Marša mira "Srebrenica-Odžak -Vukovar 2017-te,“ koji su 7-mi ovog mjeseca krenuli iz Memorijalnog centra Potočari, putem  dugom 340 kilometara, trebali bi u petak, 17-ti ovog mjeseca  stići u Vukovar kako bi idućeg  dana  prisustvovali središnjoj  manifestaciji obilježavanja 26-te godišnjice stradanja građana Vukovara i odali počast žrtvama zločina počinjenih u tom herojskom gradu.  S porukom  „Da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove“, Marš mira od Srebrenice do Vukovara, organizirali su preživjeli sudionici "Marša smrti" iz srpnja 1995-te  godine iz Srebrenice i tamošnja  Organizacija demobiliziranih boraca Armije BiH, zajedno s Udrugom "Koraci mira" iz Odžaka.

Danas u 9 sati  sudionici Marša mira stigli su u Odžak, dočekao ih je Općinski načelnik Jakov Ivanković zajedno s predsjedateljem Općinskog vijeća Mujom Puzićem,  gdje su prvo obišli Šehidsko mezarje, a potom  na spomen obilježju poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO-a položili vijence.  Nihad Alić, jedan od organizatora Marša mira i član odžačke „Udruge Koraci mira,“  danas nam je  izjavio kako dosad  pređeni put i nastavak puta do Vukovara  nisu naporni „jer to je moralna obveza i najmanje što se može dati žrtvama i Srebrenice i Vukovara“. Alić je također rekao da ni loše vrijeme nije omelo njihov pohod i da im se na ulazu u Odžak priključio i veliki broj građana kako bi im dali potporu na njihovom putu dugom 340 kilometara.

U Odžak je u koloni prvog Marša mira stigao i predsjednik Odbora  Zulfo Salihović, preživjeli sudionik „Marša smrti“ iz svibnja 1995. godine,  koji je rekao da su na ovu ideju došli kako bi barem dijelom uzvratili mnogim dosadašnjim  organiziranim skupinama  iz Hrvatske, koje svake godine posjećuju Srebrenicu na Dan obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima i odaju počast žrtvama genocida. Salihović je  dodao da je  Marš mira  podržan od svih razina vlasti, vjerskih zajednica, međunarodnih organizacija i građana, a  cilj  je  sudjelovanje  u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Sudionici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar   posjetiti će i položiti cvijeće  i pokraj spomenika poginulim braniteljima u Novom Selu, Gornjoj Dubici i Prudu. Nakon sutrašnjeg boravka u Odžaku,  u četvrtak u 9 sati kolona nastavlja dalje prema Vukovaru.