U općini Odžak održan je sastanak  Općinskog načelnika Jakova Ivankovića s  predstavnikom  Serde –Rifetom Džanbegovićem glavnim inženjerom u okviru projekta IFAD –Sektor za upravljanje regionalnim razvojem, predstavnikom izvođača radova ŠF INŽENJERING Tuzla, predstavnikom nadzora  Emirom Hadžićem  i koordinatorom na Projektu Anom Ćulap.

U toku je izvođenje I faze projekta, čime je obuhvaćena izgradnja pumpne stanice i dijela vodovodne mreže (cjevovodi).Građevinski fakultet– Institut za hidrotehniku je uradio projekat prema tada raspoloživoj količini od 2 l/s vode iz bušotine IB-2.

Međutim, u međuvremenu je došlo do izmjene nekih okolnosti vezanih za cjelokupni vodovodni sistem, što se prije svega ogleda u slijedećem:

  • Općina Odžak je osigurala sredstva i u drugoj fazi će biti izvedena još jedna bušotina-bunar, čime će se minimalno udvostručiti kapacitet izvorišta
  • Završeni su radovi na susjednom vodovodnom sistemu Vrbovac, te se otvara mogućnost da se u vodovodni sistem Potočani-Jošava „ubace“ dodatne količine vode iz ovog sistema.

Općina Odžak će prema projektantu uputiti zahtjev za izmjenama Projekta, a odnosi se na neke profile cjevovoda, koji bi se povećali, dok trase cjevovoda ostaju iste, te na povećanje kapaciteta hidropostrojenja predviđenog u pumpnoj stanici. Ostale izmjene se odnose na fasadu pumpne stanice, gdje je predviđena fasadna cigla, a predlaže se termofasada svijetloplave boje, da bi bila usklađena sa izgledom pumpne stanice u susjednom Vrbovcu, koja je već izvedena. Također, zaštitni zid u rijeci pored pumpne stanice, potrebno je produžiti za 20 metara.

Nakon sastanka u uredu Općine, obavljena je i supervizija izvedenih radova po I Situaciji, a temeljem potpisanog ugovora za gradnju prve faze,  u što spada postavljanje crpne stanice i  izgradnja oko pet kilometara  glavnog cijevovoda,    vrijedan je oko 152 tisuće i 400 maraka, od čega će Općina Odžak osigurati  30 posto sredstava, a preostalih  70 posto  PCU-Ured za koordinaciju projekta.

Nakon izgradnje prve uslijediti će druga faza – gradnja oko sedam kilometara dugog sekundarnog cjevovoda. Glavni projekt vodovodnog sustava Jošava – Potočani    ukupne je  vrijednosti, s uračunatim s PDV-om,  oko  420 tisuća i 500 maraka. Njegovom izgradnjom  oko tisuću i 350 stanovnika s tog područja riješiti će dugogodišnji problem  nedostatka pitke vode. Većina domaćinstava trenutačno se  opskrbljuje vodom za piće iz kopanih bunara, koji ljeti  presuše, a neki su sasvim presušili,  i  dopremljenim  cisternama.