Jučer je u  Hrvatskoj  matici iseljenika održano  potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH. Na ceremonijalu potpisivanja bili su  i načelnik odžačke općine Jakov Ivanković,   predsjednik Vlade  Posavske županije Marijan Klaić i  predstavnici institucija  iz posavskih općina, kojima su odobreni projekti. U ovoj godini potporu Hrvatske vlade  dobilo je 88 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 30  iz područja kulture, 22 iz područja obrazovanja i znanosti, 14 iz oblasti  zdravstva i 22  iz ostalih područja.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kazao je da odobreni  projekti pokazuju da potencijala ima – ima znanja, sposobnosti i volje. „I ono što je najvažnije svi će biti realizirani u suradnji s udrugama, zajednicama, značajnim institucijama Hrvata u BiH i s predstavnicima lokalne i županijske vlasti, što pokazuju da je jedinstvo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj neupitno. Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu i trebaju biti lideri i lokomotiva razvoja cijele zemlje. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i cijela Hrvatska vlada pružati će maksimalnu potporu u tome”.

Tijekom potpisivanje ugovora u Hrvatskoj  matici iseljenika o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH, u ime dobitnika potpore zahvalio se fra Mario Divković - gvardijan samostana svetog Petra i Pavla u Tuzli, koji je poručio kako potpora Vlade Republike Hrvatske ima višestruki značaj – prvenstveno nosi poruku ohrabrenja „ Ostajemo tu. Tu je naša prošlost, sadašnjost ali ono što je važnije - u Bosni i Hercegovini je naša budućnost“,  rekao je fra Mario Divković.

Vlada Republike Hrvatske je na  sjednici održanoj 31. kolovoza ove godine donijela Odluku o raspodjeli 23,5 milijuna kuna  za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz ovogodišnjeg državnog proračuna. Potporu su dobila i tri projekta s područja odžačke općine: 500 tisuća kuna osigurano je za vodoopskrbni sustav Potočani - Jošava, 180 tisuća za gradnju Spomen parka u Posavskoj Mahali i 150 tisuća kuna za Dom zdravlja.