Sletom  planinara u Vrbovcu, Dubičkom feštom u Gornjoj Dubici, Nogometnim turnirom u Donjem Svilaju i Festivalom odbojke na pijesku na gradskom stadionu,  nastavljena je tradicionalna manifestacija Posavsko kolo.

Unatoč vrućem i sparnom vremenu svi ti sadržaji bili su dobro posjećeni. Članovi planinarskih saveza  iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i  Srbije, njih oko tisuću i pol,  nisu skrivali zadovoljstvo dvodnevnim druženjem na kojemu je obilježena i 125-ta godišnjica planinarstva u BiH i deseta godišnjica odžačkog Društva prijatelja prirode Lipa.  Slet je otvorio načelnik odžačke općine Jakov Ivanković, koji je zaželio planiranima i svim posjetiteljima ugodan boravak, ne skrivajući zadovoljstvo što je i slet postao dio Posavskog kola. Među mnogim sadržajima,  održan je i okrugli stol na temu „Planina kao izazov“ na kojemu su među ostalim govorili Dragan Jaćimović i Petar Pećanac - prvi državljani Srbije i BiH na Mont Everestu i Zehrudiun Isaković, predsjednik Planinarskog svaze BiH.

Petar Pećanac  kazao je kako je osvojivši tada izazovne vrhove Triglava sebi „obećao“ da će jednoga dana osvojiti i Mont Everest. To se dogodilo pet godina kasnije. Dragan Jaćimović iz Srbije prisjetio se ratnih vremena kada je Srbija bila pod sankcijama. Unatoč tomu, osnovao je ekipu i uspio s njom osvojiti Himalaje. Kako je kazao, već 21 godinu zaredom ponovno „osvaja“ tu planinu na koju je od 2007-me godine do danas ispratio više od 200 planinara.  Na sletu planinara u Vrbovcu  promovirana je i  knjiga Alpski ratnici o kojoj je među   ostalim govorio  i proslavljeni hrvatski alipinac Stipe Božić. On se s nostalgijom i ponosom  osvrnuo na sve uspjehe, ali i na poginule prijatelje, koji su stradali osvajajući divlje i opasne planinske visove. U odžakom Društvu prijatelja prirode Lipa ističu kako je međunarodno druženje planinara u Vrbovcu   jedno od najbrojinih okupljanja planinara i planinarskih saveza regije.  „Uspjeh Društva je i dobiti organizaciju ovako masovnog okupljanja“, kazao je Ivo  Lubina, predsjednik tog društva.

I Dubička fešta ispunila je očekivanja mještana Gornje Dubice i općine.  Započela je svetom misom za sve poginule branitelje, koju je predvodio mjesni župnik Mijo Šuman, a nastavljena druženjem mještana i gostiju na nogometnom igralištu koje je započelo minutom šunje i  čitanjem imena svih poginulih tog kraja u Domovinskom ratu.  Drago Zečević, predsjednik Mjesne zajednice Gornja Dubica, pozdravio je okupljenje, zahvalivši se posjeti Općinskog načelnika Jakova Ivankovića, ukazao je na značaj Dubičke fešte u sklopu  tradicionalne manifestacije Posavsko kolo, pozvavši sugrađane iz dijaspore na susret s njima. Josip Dabro, dožupan Vukovarsko-srijemske županije, ustvrdio je kako je i ovo druženje  korak više ka suradnji bosanske i slavonske Posavine, koja iz godine u godinu treba i mora biti sve veća. Dubička šesta dojmila se i Fra Anti Tomasu, gvardijanu plehanskog samostana koji je u Gornoj Dubici boravio još kao mladi kapelan.

A od sportskih aktivnosti u sklopu Posavskog kola vikend su obilježili Tradicionalni nogometni turnir „Svilaj 2017-te“ i Festival odbojke na pijesku, koji je utemeljn  tek ove godine. Tradicija turnira u  nogometu u Donjem Svilaju datira od 50-ih godina prošlog stoljeća, a ove godine  prvi put održan je  u sklopu Posavskog kola. Na turniru, pred oko 500-njak gledatelja,  nastupile su  četiri odžačke ekipe. U kvalifikacijskom dijelu Dragovoljac iz Novog Sela pobijedio je  domaću Mladost 2:1, dok je Odžak 102 bio bolji od Sloge iz Pruda 2:0. Mladost je boljim izvođenjem jedanaesteraca  osvojila treće  mjesto, a u finalu je ekipa Odžaka 102 pobjedila Dragovoljca 3:0. U sklopu turnira egzibicjsku utakmicu  odigrali su mlađi uzrasti  Mladosti iz Gornje Dubice, prvaci  Županijske lige mlađih uzrasta pionira i početnika.

Na festivalu odbojke na pijesku, koji  je po prvi put organiziran u Odžaku,  sudjelovalo je u dvodnevnom natjecanju na gradskom stadionu oko 150 dječaka i djevojčica,  uzrasta od 8 do 18 godina, kojima su po završetku uručene diplome i zlatne medalje. U Odžaku je održan i seminar za 20 trenere i 20 sudaca   odbojke na pijesku. Kako ističu organizatgori, osnovni cilj ovog razvojnog projekta CEV-a bio je edukacija i usavršavanje trenera i sudaca odbojke na pijesku, stjecanje novih znanja, vještina i novih tehnologija,  koje se koriste u tom atraktivnom sportu.