Jučer je u sali gradske vijećnice općine Odžak, održan sastanak na temu naši razgovori “Dijalogom do razumijevanja i povjerenja”, a u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je nazočio Općinski načelnik Jakov Ivanković  sa suradnicima, predstavnici civilnog društva, medija i poslovnog sektora iz općine Odžak.

Svrha „Razgovora“ je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive „drugih“ i ostvare suradnju na aktivnostima koja mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama. Kako živimo u društvu koje je još uvijek opterećeno posljedicama prošlosti, ali i činjenicom da se mir konstantno ugrožava diljem svijeta, zajednički moramo afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacijske ali i lične odgovornosti. Samo tako možemo kreirati život bez strahova, uz međusobno poštivanje, razumijevanje i povjerenje, ali i solidarnost kao sastavni dio naše filozofije života.

Moderator „Razgovora“ je bio Vehid Šehić, Forum građana Tuzla (partner u okviru projekta PRO-Budućnost), a uvodne riječi je dala Aleksandra Letić, programski menadžer, Helsinški odbor za ljudska prava.Također je sve nazočne pozdravio i Općinski načelnik.

 Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Projekt se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga i razumijevanjem “druge strane”. Projektne aktivnosti uključuju obuku, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da surađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.