Jučer je u  sklopu manifestacije “Dani sjećanja 2017.” blagoslovljen početak gradnje spomen parka svim poginulima u Drugom svjetskom ratu.

Nazočni su bili  dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske sa ministrima u Vladi ŽP, Joso Marković, predsjednik Skupštine Županije Posavske,Općinski načelnik Jakov Ivanković  i predstavnici institucija.

Procesija je održana od Spomen parka do Nujića groblja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve stradalnike Drugog svjetskog rata, a nakon toga je počelo misno slavlje koje je predvodio vojni ordinarij u BiH, mons. Tomo Vukšić.

Svetim misnim slavljem na Nujića groblju za sve stradalnike Dugog svjetskog rata, odžačkoga kraja, i blagoslovom gradilišta Spomen parka, poručeno je kako se svaka žrtva mora otrgnuti od zaborava.

Općinski načelnik Jakov Ivanković u svome obraćanje je istaknuo da mu je iznimna čast što  se danas ovdje nalazi  kao načelnik Općine, i da se može obratiti  u povodom Dana sjećanja , kao i da imamo priliku da budemo svjedoci posvećenja spomenika koji se gradi u čast svih onih koji su stradali u tom vremenu. Kazao je da ovaj spomenik  ostaje svima  nama da se svaki puta kada prođemo pored njega posjetimo svih onih , čija će imena  biti uklesana, kao i  podsjetnik na sve ono šta se događalo u tom vremenu.

Ovo je prilika prisjetiti se žrtava odžačke Posavine kao i žrtava cijele Bosanske Posavine, onih koji su izgubili svoje živote na križnome putu, kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u prigodnom govoru.

U izjavi za medije Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je da je njegov dolazak u znaku pokazivanja iskazivanja poštovanja i ne sjećati se smrti svih tih ljudi nego sjećati se njihovih života. -Biti tu, izraziti poštovanje svim njihovim obiteljima i svim onima koji su ostali iza njih, posebno onima kojima još ne znaju i traže one koji su pobijeni 1945. godine, kazao je Milas. Naglasio je da Hrvatski narod imao puno križnih putova, a ono što nam preostaje je da budemo što više zajedno, da nemamo zajedništvo samo u nevolji nego u životu kad nam se nudi, kad nam je dobro, na putu, da to dobro uzmemo zajedno, živimo zajedno i pomažemo jedni drugima jer mislim da samo takav život ima smisla, naglasio je Milas.

Župnik Pavo Brajinović okupio nas je prije godinu dana na jednoj izuzetnoj ideji da oživimo i otrgnemo od zaborava sjećanje na sve žrtve koje su u ovo vrijeme prije 72 godine njih 3.361 dali svoj život samo zbog toga što su trebali kazati da su bili svoj na svome, da su branili svoj dom, da su štitili svoju obitelj i nosili hrvatsko ime. Postoji još puno stratišta, križnih putova Hrvatskog naroda diljem ovog prostora i ne samo Bosne i Hercegovine koji se dostojanstveno obilježavaju. Naša želja je ne korigirati povijest i razgovarati previše o tome, to su povijesne razine, nego prije svega zabilježiti svako od tih imena jer sve su to osobe koje su imale svoj život, svoje obitelji. Veliki dio njih još ne može naći ostatke svojih najmilijih. I evo na tome radimo. Trebalo je jako dugo vremena, 72 godine da se mi u Odžaku na jedan ovakav način možemo okupiti i sjetiti i napraviti Spomen obilježje, da se na neki način zabilježi svaka žrtva svakog režima, osobito totalitarnih režima. Ono što je nama interesantno je da otrgnemo od zaborava sve ono što se dešavalo uz Drugi svjetski rat, a da to bude poruka svakom zločinu bez obzira tko ga je činio, u ime čega, u ime koga i da se sjetimo svake žrtve. Time ćemo na najbolji način osigurati jedan normalan život svih na ovim prostorima bez obzira tko su, kako se predstavljaju, kojem se Bogu mole i kako se zovu. Zato mi je drago da sam danas ovdje damo doprinos i otrgnemo, ogromnu žrtvu hrvatskog naroda u odžačkom kraju, od zaborava, kazao je u dr. Dragan Čović u Posavskoj Mahali.

Dani sjećanja 2017. završit će se u nedjelju 28. svibnja u selu Garevac kraj Modriče svetom misom u 11 sati koju će predvoditi vlč. Matija Šimić.