Danas je u Centru za kulturu Odžak,održana „Živa biblioteka“ koja je bila otvorena za sve mještane Odžaka, uključujući učešće predstavnika učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija i medija.

„Živa biblioteka" predstavlja inovativnu metodologiju za promoviranje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke" je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizirane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcionira baš kao prava biblioteka, gdje čitatelji dolaze da posude „knjigu" na određeno vrijeme. Tako, u direktnoj komunikaciji čitateljima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige s kojima se moglo razgovarati bile su, slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog branitelja, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, dijete rata, povratnica i član porodice nestalih.

„Živa biblioteka“ je održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Osnovni cilj projekta je da se postigne održiv i dugotrajni mir i izgradi međusobno povjerenje i razumijevanje među mještanima. To su preduvjeti za ostvarivanje društvenih promjena koje će omogućiti bolji život svim narodima u Bosni i Hercegovini.